Ministrul energiei din Qatar a avertizat marți că "ce e mai rău va veni" în ce privește penuriile de gaz în Europa, afirmând că o iarnă caldă a permis să se evite dificultăți mai mari în ultimele luni, scrie La Libre Belgique.

Bogatul emirat din Golf, aflat printre primii exportatori de gaz din lume, caută să parafeze contracte pe termen lung cu statele europene care, majoritatea, au refuzat acest lucru în ciuda căutarii nestăvilite de alternative la hidrocarburile rusești.

"Singurul lucru care a salvat omenirea și Europa în acest an a fost o iarnă caldă și încetinirea economiei", a declarat ministrul energiei din Qatar, Saad Al-Kaabi, cu ocazia unui forum la Doha.

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, europenii se temeau de o penurie de gaz din cauza sancțunilor contra Moscovei și creșterii prețurilor pe piețele mondiale.

"Dacă economia începe să se redreseze în 2024 din cauza unei ierni normale, cred că ce e mai rău urmează să vină", a estimat el.

"Dacă nu conștientizează acest lucru, dacă nu au planul potrivit, dacă nu dibolizează companiile petroliere și de gaz și dacă nu se așează la masă cu producătorii", europenii vor trebui să facă față unei "realități care se va impune", a avertizat el.

Sursa: RADOR