Katarina Barley, ministru german al Justiției și candidată a socialiștilor la europarlamentare, a declarat că S&D a avut reacții tranșante față de politica PSD împotriva statului de drept din România, relatează Deutsche Welle în limba română.

Întrebată de DWRomână, la o întâlnire cu reprezentanții presei internaționale din Berlin, dacă poziționarea reținută a SPD față de acțiunile social-democraților români împotriva statului de drept se datorează rațiunilor electorale, Katarina Barley a declarat: ”Am reacționat în repetate rânduri față de politica dusă de PSD. Frans Timmermans, 'Spitzenkandidat' al social-democraților europeni, s-a pronunțat atât de hotărât încât s-a trezit cu o plângere penală în România. Nimeni nu ne poate imputa faptul că nu am fi avut reacții tranșante în ceea ce privește politica partidului social-democrat din România. Cu siguranță vor fi consecințe. Nu știu dacă se va ajunge la o suspendare ca în cazul partidului Fidesz al premierului ungar Orban, în PPE”.

Ministrul german al Justiției a declarat că situația din România poate fi comparată doar ”într-o mică măsură” cu cea din Ungaria: ”Vedem că aceste două cazuri sunt deseori invocate în paralel, PPE aici, noi acolo... Înțeleg acest paralelism din motive de tactică electorală, înțeleg că ni se solicită să reacționăm dur, ceea ce și facem. Dar trebuie să vă spun sincer că aceste două cazuri sunt comparabile doar într-o mică măsură. În Ungaria avem un regim care acționează în afara regulilor statului de drept, atât în interiorul țării cât și în exterior. CSU (Uniunea Creștin-Socială, partidul candidatului PPE, Manfred Weber) l-a invitat pe Viktor Orban în ultimii cinci ani la toate congresele. La noi nu veți găsi pe nimeni care curtează într-o formă sau alta colegele și colegii români sau i-ar invita la vreun eveniment. Iar PPE a reacționat abia după publicarea afișelor cu Jean-Claude Juncker, unul de-al lor”.

”Condamn cu fermitate ceea ce fac Guvernul român și partidul nostru frate, fără doar și poate”, a conchis Barley.