Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat luni, la Satu Mare, că riscul de pierdere a fondurilor din Programul Național Redresare și Reziliență (PNRR) există.

Până acum au fost efectuate plăți de 5 miliarde din totalul alocării de 28 de miliarde de euro.

"Riscul de pierdere a banilor există, nimeni nu poate garanta că noi vom implementa 100% toate cele 113 obiective de investiții. Cât vom reuși să facem, pentru că suntem înainte cu un an și jumătate de termenul de finalizare a PNRR-ului, avem 28 de miliarde de euro în bugetul investițiilor și avem plăți de 5 miliarde de euro. Deci este limpede, pentru că cifrele nu mint, că acest risc îl avem", a declarat Boloș, relatează Agerpres.

El a explicat că se fac demersuri ca investițiile întârziate să fie înlocuite cu unele mature.

"Noi facem demersurile ca acolo unde investițiile sunt întârziate, pentru a gestiona cât mai bine acest risc, să le înlocuim cu investiții care sunt mature, finanțarea este din fonduri naționale, respectă cerințele din PNRR, astfel încât să aducem în țară toți banii pe care îi avem alocați României și să ne putem continua aceste proiecte de investiții care sunt de importanță crucială pentru dezvoltarea României", a mai spus Boloș. 

Una dintre probleme e în cazul spitalelor, România ratând încă o dată șansa de a construi noi spitale cu fonduri europene. Astfel, din cele 24 de spitale aflate în PNRR s-a ajuns la 19, dar nici acestea nu vor putea fi construite până la finalul lui 2026.

În prezent, există discuții cu reprezentanții Comisiei Europene ca doar 13 spitale să fie realizate cu finantare din PNRR, iar alte șase să fie construite prin împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. 

Săptămâna trecută, eurodeputatul Verzilor Nicolae Ștefănuță a vorbit de un program ”Salvați fondurile europene”, menit să tragă un semnal de alarmă asupra situației fondurilor europene din România.

”Am adresat o scrisoare ministrului Boloș și vom începe în curând un program care se numește Salvați Fondurile europene. Este un program care este menit să tragă un pic semnalul de alarmă asupra situației fondurilor europene de la noi din țară. Este catastrofală, dramatică. Putem pierde miliarde pe care nu le vom mai vedea niciodată. Știu asta pentru că văd dinamica și în cadrul cererilor pentru noul cadru financiar în care coeziunea va fi mai puțină și și în care statele net plătitoare nu mai au de unde plăti net, pe scurt. Ori cheltuim banii aceștia din PNRR și din programele operaționale care par uitate de lume în acest moment, ori am zis la revedere complet conceptului de coeziune și de ajungere din urmă a statelor vestice”, a declarat miercurea trecută eurodeputatul român Nicolae Ștefănuță.