Dialogul dintre Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta și Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) ar trebui să continue în speranța formării unei majorități solide care să guverneze UE după alegerile europene din 2024.

Declarația îi aparține viceprim-ministrul italian și ministru de Externe Antonio Tajani într-un interviu exclusiv acordat EURACTIV Italia.

Între timp, proiecțiile arată că ECR va fi al treilea grup politic în următorul Parlament European, iar Renew Europe - liberali - exclude orice colaborare cu "extremele" de dreapta, făcând și mai complex puzzle-ul următoarei legislaturi.

Împreună cu Lega de extremă dreaptă a lui Matteo Salvini, Forza Italia (PPE) al lui Tajani este membru al guvernului de coaliție de la Roma condus de Frații Italiei (ECR) ai premierei Giorgia Meloni.

Politicienii Forza Italia subliniază adesea că participarea lor la guvernul de dreapta garantează orientarea pro-UE a țării, având în vedere poziționările europene ambigue ale celorlalți doi parteneri de coaliție.

Întrebat dacă o poziție "clară" pro-UE a coaliției italiene ar putea fi premisa unui acord european între PPE și ECR și dacă prevede ca Frații lui Meloni din Italia să se alăture PPE în viitor, Tajani a răspuns:

"Anul viitor vor avea loc alegeri europene, PPE va avea datoria să lucreze pentru a construi o majoritate solidă care să poată guverna Uniunea Europeană în următorii cinci ani […] Este important ca dialogul dintre ECR și PPE să continue. Deși sunt forțe diferite, de multe ori votează împreună în Parlamentul European”, a spus Tajani.

"De exemplu, în 2017, tocmai o majoritate a PPE, ECR și liberali a determinat alegerea mea ca președinte al Parlamentului European”, a adăugat el.

O colaborare PPE-ECR este susținută puternic de actualul lider de centru-dreapta Manfred Weber, deși ambițiile sale au primit până acum o reacție fermă la Berlin, unde partidele de dreapta au respins categoric o astfel de alianță.

Potrivit proiecțiilor Europe Elects, partener EURACTIV, grupul naționalist conservator ECR, în prezent a șasea forță în Parlamentul European, e pe cale să devină al treilea grup ca mărime, cu 85 de locuri.

Renew Europe se distanțează de "extremele" de dreapta

Al treilea partener posibil de coaliție în mintea lui Tajani este formațiunea centristă Renew Europe. Cu toate acestea, un acord recent în interiorul grupului complică lucrurile.

Partidele aparținând grupului Renew Europe din Parlamentul European au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a crea o platformă electorală comună cu candidați comuni.

Renew Europe reunește Partidul Democrat European (EDP), Partidul ALDE și Partidul Renașterea lui Emmanuel Macron, numărând în prezent 101 de europarlamentari.

"Acest memorandum de înțelegere este un pas util înainte, având în vedere viitoarele alegeri europene, deoarece va crea o bază operațională pe care ne putem baza pentru campania electorală", a declarat Sandro Gozi, secretar general EDP.

Pe lângă Gozi, președintele Renew Europe și secretarul general al Renașterii Stéphane Séjourné și copreședinții ALDE Timmy Dooley și Ilhan Kiuciuk au semnat documentul.

Renew a clarificat faptul că exclude orice alianță cu cei care au de-a face cu "extremele" – referindu-se la Identitate și Democrație (ID) și ECR.

Într-un dialog cu ANSA, Gozi a descris drept "fantomă" o alianță între PPE, ECR și Renew Europe și "poate chiar părți din ID".

"Noi spunem un nu ferm și clar acestei ipoteze. L-am pus deja în scris, este un angajament politic puternic și îl vom reitera pe tot parcursul campaniei electorale: avem o altă viziune asupra Europei”, a menționat el, numind-o pe Meloni "neonaționalistă".

Socialiștii și Democrații (S&D) au abordat deja aceeași linie, excluzând colaborarea cu PPE din același motiv, în ciuda înțelegerii lor din trecut. PPE se îndreaptă într-o "direcție foarte periculoasă: extrema dreaptă", a declarat recent președintele S&D Iratxe García pentru EURACTIV Polonia.

PPE a reacționat imediat, atacând-o pe García.

Tajani susține majoritatea calificată, reforma Tratatului UE

În privința politicilor europene, Tajani a vorbit negativ despre unanimitatea necesară pentru procedurile actuale de luare a deciziilor la nivel european, spunând că aceasta s-a dovedit a avea limitări și este adesea cauza ineficienței și imobilității.

"Consiliul ar decide mai agil și mai eficient cu votul cu majoritate calificată în domenii cheie, cum ar fi fiscalitatea și politica externă”, a declarat Tajani pentru EURACTIV Italia.

El a apărat, de asemenea, utilizarea mai des a instrumentelor deja prevăzute în tratate, cum ar fi "clauzele pasarelă" (permit modificarea unei proceduri legislative fără o modificare formală a tratatelor), pentru a depăși eventualele blocaje.

"Italia este pregătită să îmbrățișeze procese de reformă direcționate atât ale arhitecturii instituționale, cât și ale proceselor de luare a deciziilor, în conformitate cu principiile subsidiarității, transparenței și oportunității care trebuie să inspire întotdeauna acțiunile noastre”, a menționat Tajani.

În ceea ce privește mult discutata reformă a Tratatului UE, el a spus că aceasta ar fi calea ca Europa să se "reînnoiască" și să se "relannseze".

"Există reforme care nu mai pot fi amânate, dintre care unele pot fi întreprinse chiar și cu tratatele existente, în timp ce altele necesită modificări ale acestora", a spus politicianul italian, adăugând că Parlamentului European ar trebui să i se acorde dreptul de inițiativă legislativă.

"De aceea, este important să începem procesul de reformă. Fie printr-o convenție, fie printr-o conferință interguvernamentală, vom vedea", a conchis Tajani.

(Roberto Castaldi, Federica Pascale | EURACTIV.it, Sonia Otfinowska | EURACTIV Polonia – Editor: Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)