Banca Centrală a Kosovo a decis să impună utilizarea monedei țării și în municipiile din nord, locuite în mare parte de etnici sârbi, care încă mai folosesc moneda din Serbia, relatează Euronews.

Uniunea Europeană și Statele Unite sunt îngrijorate de creșterea tensiunilor.

Miercuri, autoritățile kosovare au declarat că vor impune utilizarea monedei țării - euro, în zonele nordice locuite în mare parte de minoritatea etnică sârbă, unde se folosește încă dinarul, moneda Serbiei, care va fi eliminat.

Decretul Băncii Centrale a Kosovo a intrat în vigoare la 1 februarie. Guvernatorul Ahmet Ismaili a spus că în municipalitățile din nord vor fi aplicate noile reguli privind plățile în numerar și că toate instituțiile financiare vor trebui să se înregistreze până luna viitoare. Dinarul sârbesc este utilizat de patru bănci și 15 instituții financiare.

Decizia îngrijorează comunitatea sârbă deoarece majoritatea sârbilor care trăiesc în nordul Kosovo sunt funcționari publici ai Serbiei care până acum primeau salariile și pensiile în dinari.

Viceprim-ministrul Kosovo a anunțat că în următoarele săptămâni, în comunitățile sârbe va fi desfășurată o campanie pentru a-i încuraja pe rezidenți să adopte euro ca monedă unică.

Preocuparea Occidentului

Ismaili a subliniat că noile reguli nu-și propun să vizeze dinarul sârb. Decizia a stârnit însă îngrijorarea puterilor occidentale care se tem de o creștere a tensiunilor în relațiile cu Serbia, care nu recunoaște independența fostei sale provincii, autoproclamată în 2008.

La rândul său, Kosovo, a cărui populație de 1,8 milioane de locuitori este în proporție de 90% de origine albaneză, nu a acordat niciodată minorității sârbe autonomia convenită în 2013.

Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut autorităților de la Pristina să amâne această schimbare, în timp ce cele de la Belgrad susțin că aceasta este o altă modalitate a regimului lui Aljbin Kurti de a-i îndepărta pe sârbi de Kosovo. 

Niciun progres în discuțiile pentru normalizarea relațiilor

Discuțiile pentru normalizarea relațiilor dintre cele două țări, mediate de Bruxelles din 2013, nu au înregistrat niciun fel de progrese în ultimele luni, mai ales din cauza ambuscadei din septembrie anul trecut în care și-au pierdut viața un agent kosovar și trei dintre cei aproximativ treizeci de paramilitari sârbi care deschiseseră focul împotriva unei patrule a poliției locale.

Atât Serbia, cât și Kosovo aspiră să adere la Uniunea Europeană, însă Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că refuzul lor de a face compromisuri le pune în pericol șansele de aderare.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA