Președintele grec a acceptat cererea premierului de dizolvare a Parlamentului înaintea alegerilor din mai.

Există două noutăți importante în alegerile care vor avea loc în Grecia. Pe de o parte, pentru prima dată, grecii rezidenți în străinătate vor putea vota la alegerile generale. Pe de altă parte, bonusul de 50 de locuri pe cea mai votată listă este eliminat, notează publicația elenă ABC.

Potrivit ultimelor sondaje privind participarea și intenția de vot, nicio forță politică nu va atinge majoritatea absolută necesară formării unui guvern. O altă dificultate este că, după ce un avocat membru al partidului socialist Pasok-Kinal l-a acuzat pe europarlamentarul Syriza Alexis Yeorgulis de viol și violență fizică, posibilitatea unui guvern de coaliție între formațiunile socialiste și cele de stânga radicală a dispărut, așa că totul indică faptul că cetățenii vor fi chemați din nou la urne în iulie.

Pe 14 aprilie, Parlamentul elen a interzis cu majoritate absolută, dar cu abținerea Syriza, ca partidul de extremă dreapta al fostului deputat al Zorilor Aurii, Elias Kasidiaris, să poată candida la alegerile din 21 mai.

De parcă nu ar fi de ajuns în contextul acestei campanii agitate, joia trecută a fost făcut public studiul realizat de experți cu privire la cauzele care au produs fatalul accident de tren de la Tempe. Evenimentul nu este însă punctul central al agendei partidului conservator Noua Democrație, care a dorit să-și concentreze campania electorală pe o politică de imigrație concretizată, mai ales, pe construirea unui gard la granița terestră cu Turcia vecină.

În urmă cu câteva săptămâni, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a inaugurat câțiva metri dintr-un gard care va avea în total vreo 200 de kilometri. Tot joia trecută, Partidul Popular European a prezentat în Parlamentul European un amendament care deschide ușa ca ridicarea acestui gard să fie realizată cu fonduri europene. El a fost totuși respins.

Vestea a fost făcută publică luni în cursul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strasbourg și a destabilizat scena politică grecească cu câteva săptămâni înainte de organizarea alegerilor generale.

Candidatura la viitoarele alegeri a lui Kostas A. Karamanlis, ministrul Infrastructurii și Transporturilor, când a avut loc accidentul de tren, a creat disconfort și indignare în rândul rudelor victimelor.

"În acest mod, Karamanlis, unul dintre cei mai corupți politicieni ai Noii Democrații, obține imunitate și autoritățile nu vor putea să-l aresteze sau să fie judecat pentru responsabilitatea sa în incident", a declarat Katerina Vutsiná, sora lui Yannis Vutsinás, care a murit în accidentul din Tempe.

Raportul experților, la rândul său, asigură că au fost multifactoriale cauzele acestuia: eroare umană, eroare de management, eroare de infrastructură, lipsă de personal și pregătire slabă. "Nu au avut de ales decât să prezinte lucrurile pe care nu au putut să le ascundă, precum miile de euro care ar fi trebuit să fie investiți în modernizarea rețelei feroviare care nu s-a făcut sau că șeful de gară nu a îndeplinit cerințele pentru post", comentează Vutsiá, vizibil indignată.

Familiile victimelor accidentului consideră că întreaga gestionare a tragediei a fost proastă, din momentul producerii accidentului: lipsa unui protocol pentru comunicarea deceselor rudelor sau declarațiile politicienilor, printre altele, "a fost un lipsa de respect pentru victime și familiile victimelor", spune Vutsiná, care a asistat la modul în care rămășițele victimelor au fost transferate la morga din Larisa într-un camion congelator de la o companie de carne.

Vutsiná este de părere că știrea accidentului a dispărut peste noapte de pe canalele de televiziune și mass-media, mai ales după convocarea alegerilor.

"Vineri, când a fost publicat raportul experților, am cronometrat timpul petrecut pe unul dintre buletinele de știri: 35 de secunde, nimic mai mult", adaugă Katerina, care consideră că Executivul condus de Mitsotakis a pus o cortină de fum peste această tragedie națională pentru a obține realegerea.

Sursa: RADOR