Lideri politici, personalități culturale și sportive, prieteni și adversari din Italia și din toate colțurile lumii: oameni care luni, în ziua morții sale, au ținut să-i aducă un omagiu lui Silvio Berlusconi, potrivit Rai News.

În jurul orei 13.00 a sosit de la Palatul Quirinale un mesaj trimis de președintele Sergio Mattarella: ''Aflu cu profundă tristețe vestea morții lui Silvio Berlusconi, fondatorul și liderul Forza Italia, protagonistul unor lungi sezoane ale politicii italiene și ale instituțiilor republicane. Berlusconi a fost un mare lider politic care a marcat istoria Republicii noastre, influențând paradigme, obiceiuri și moduri de exprimare''.

Prin cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, Sfântul Părinte a trimis o telegramă fiicei Cavalerului, Maria Elvira Berlusconi: ''Aflând despre moartea iubitului dvs tată, senatorul Silvio Berlusconi, Papa Francisc dorește să transmită apropierea sa față de dumneavoastră și față de întreaga familie, asigurându-vă de participarea sinceră la doliul pentru pierderea unui protagonist al vieții politice italiene, care s-a achitat cu un temperament energic de responsabilitățile publice''. În timpul dimineții au luat cuvântul aliații săi, începând cu premierul Giorgia Meloni, care a spus într-un mesaj video: ''Înainte de toate, Silvio Berlusconi a fost un luptător, un om căruia nu i-a fost niciodată frică să-și apere convingerile. Și exact acel curaj și acea hotărâre l-au făcut să devină unul dintre cei mai influenți oameni din istoria Italiei''.

Au urmat apoi mesaje din partea ministrului și viceprim-ministrului Matteo Salvini, și a asociaților săi politici istorici, precum ministrul și coordonatorul Forza Italia Antonio Tajani și multiplele reacții ale lumii politice.

"Sunt emoționat. Mulți ani mi-a fost ca un frate", a spus fondatorul Ligi Nordului, Umberto Bossi.

''Îmi exprim cele mai profunde condoleanțe pentru moartea lui Silvio Berlusconi, protagonistul absolut al vieții publice italiene din ultimii cincizeci de ani'', scrie Mario Draghi într-o notă. ''Ca antreprenor a revoluționat lumea comunicării și a sportului, cu un spirit extraordinar de inițiativă și inovație. Ca lider, a transformat politica și a fost iubit de milioane de italieni pentru umanitatea și carisma sa. Familiei, angajaților grupului său, comunității Forza Italia, cele mai sincere condoleanțe''.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola a ținut să-l amintească pe rețelele de socializare: ''Silvio Berlusconi: luptătorul care a condus centrul-dreapta și care a fost protagonistul politicii în Italia și în Europa timp de generații. Tată, antreprenor, europarlamentar, prim-ministru, senator. Și-a lăsat amprenta și nu va fi uitat. Mulțumesc Silvio''.

Mesajul secretarului Partidului Democrat Elly Schlein: ''În fața dispariției lui Silvio Berlusconi vrem să transmitem toată apropierea noastră față de durerea familiei sale, a celor dragi și a întregii formațiuni Forza Italia. Odată cu moartea lui Silvio Berlusconi se încheie o epocă. Chiar dacă viziunea lui politică ne-a despărțit și continuă să ne despartă, rămâne respectul pe care îl datorăm din punct de vedere uman celui care a fost un protagonist al istoriei țării noastre. Cele mai profunde condoleanțe din partea Partidului Democrat''.

''Îmi împărtășesc profundele condoleanțe pentru decesul lui Silvio Berlusconi'', a declarat fostul prim-ministru Romano Prodi. ''Îl amintesc ca pe un lider politic care, în angajamentul său public a exercitat o mare influență asupra vieții țării noastre, afectând nu doar instituțiile, ci și viața tuturor cetățenilor. În lunga noastră confruntare politică am reprezentat lumi diferite și opuse, însă rivalitatea noastră nu s-a transformat niciodată în sentimente de dușmănie la nivel personal, menținând confruntarea într-un mediu de respect reciproc. Am apreciat sprijinul său pentru cauza pro-europeană, mai ales pentru că a fost confirmat și reafirmat într-un moment în care destinul nostru comun european era acuzat cu asprime și cu imprudență. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei și tuturor celor dragi'', a încheiat Prodi.

Numeroase omagiile din lumea sportului, începând cu AC Milan, unde Berlusconi a fost președinte din 1986 până în 2017. Și din partea clubului Monza, care l-a salutat astfel: ''Adriano Galliani și tot AC Monza deplâng pierderea lui Silvio Berlusconi: Un gol care nu poate fi umplut niciodată, veți fi mereu alături de noi. Vă mulțumim pentru tot, președinte''.

Și lumea spectacolului îl amintește cu afecțiune, începând cu cei care îi datorează mult și care îl amintesc cu devotament precum Lorella Cuccarini, dar și cei care l-au criticat dur, precum Sabina Guzzanti.

"Îi datorez foarte mult lui Silvio Berlusconi. A contribuit la schimbarea vieții și a carierei mele", scrie Cuccarini. ''Îmi amintesc de parcă ar fi fost astăzi de telefonul pe care mi l-a dat pentru a mă felicita după prima transmisie în direct a emisiunii Buona Domenica, în 1991. DA-ul său pentru teledonul ''Treizeci de ore pentru viață'' ne-a permis să realizăm proiecte importante în folosul tuturor. A fost un om deosebit: capabil, acut, respectuos si extrem de drăguț. Mulțumesc președinte. Mulțumesc lui Dumnezeu. O îmbrațișare sinceră întregii sale familii".

La Stampa scrie că funeraliile de stat ale lui Silvio Berlusconi vor avea loc miercuri, la ora 15.00, în Domul din Milano, impunătoarea catedrală din capitala lombardă, Tot miercuri va fi zi de doliu în Italia.

Această ceremonie specială este prevăzută pentru președinții organelor constituționale, chiar și după încheierea mandatului, dar și pentru miniștrii decedați în timpul mandatului.

La rezoluția Consiliului de Miniștri, funeraliile de stat se pot ține și pentru acele personalități care au oferit servicii speciale patriei, cetățenilor căzuți în timpul îndeplinirii atribuțiilor lor, victimelor terorismului sau ale mafiei, sau pentru acei cetățeni italieni și străini care au onorat națiunea în domeniile științei, literaturii, artelor, muncii, economiei, sportului și activităților sociale. Cum a fost cazul, de exemplu, fostului președinte al Parlamentului European David Sassoli și al prezentatorului TV Mike Bongiorno.

Funeraliile de stat prevăd ca sicriul să fie înconjurat de șase carabinieri în uniformă de gală, pe lângă onorurile militare la intrarea și ieșirea din locația ceremoniei și un discurs comemorativ oficial. Familia defunctului alege locul în care se vor desfășoară funeraliile de stat, în consultare cu Biroul Ceremonial de Stat al Președinției Consiliului de Miniștri. Potrivit legii care reglementează ceremonia, cheltuielile pentru unele figuri (Președintele Republicii, Președintele Senatului și al Camerei, Președintele Consiliului și al Curții Constituționale) sunt suportate de Stat. 

sursa: RADOR