Iulian FotaMoldova nu a fost expusă ani de zile unei informări corecte, nu li s-a explicat ce înseamnă UE

Iulian Fota, fost consilier prezidențial și secretar de stat în MAE, consideră că tendința pro-europeană se va consolida în R. Moldova, unde mult timp cetățenilor nu li s-a explicat ce înseamnă Uniunea Europeană.
”Chiar dacă am avut un orizont de așteptare ceva mai bine conturat, victoria e victorie”, a explicat Iulian Fota pentru Euractiv, amintind și de alte referendumuri care au trecut la limită, precum ratificarea de către Franța a Tratatului de la Maastricht cu 51%.
R. Moldova este pe ”cât e de mică, pe atât e de complicată”, iar ”în trecut am întâlnit situații schizofrenice și le vom mai întâlni și în viitor”, spune Fota, comentând faptul că în zone precum Cahul și Ungheni Maia Sandu a câștigat, dar la referendum a învins tabăra ”Nu”.
Cu toate acestea, tendința pro-europeană se conturează și se va consolida pentru că, până acum, timp de ani de zile, Republica Moldova ”nu a fost expusă unei informări corecte, nu s-a făcut efortul de a lămuri și explica oamenilor ce înseamnă UE”.
Fostul secretar de stat în MAE nu crede că referendumul va influența prea mult turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se vor confrunta Maia Sandu - 42,45% și Alexandr Stoianoglo - 25,98%. Acesta va fi însă unul ”foarte disputat”, deoarece candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo a luat un număr important de voturi, la care se adaugă și procentele altor candidați pro-ruși.
Importanța comunicării strategice
De ce s-a ajuns aici deși sondajele arătau altceva?
Dincolo de modul în care răspund oamenii, Iulian Fota spune că și în R. Moldova, și în România, guvernele nu acordă ”suficientă importanță comunicării strategice”.
”Presupunem prea mult că oamenii știu și înțeleg și constatăm apoi că nu știu și nu înțeleg”, e de părere Fota, amintind că în România analfabetismul funcțional se ridică la 40%.
În acest context, Iulian Fota apreciază că și în România ar putea apărea niște surprize în privința partidelor suveraniste: ”Părerea mea e că ele sunt mai influente” decât în sondaje.
Publicația Agora.md a comparat rezultatele din primul tur al prezidențialelor și referendum, arătând că acestea sunt diferite de sondaje.
Un triplu salt
Dacă va câștiga și alegerile prezidențiale de peste două săptămâni, Maia Sandu mai are un hop de trecut: parlamentarele de anul viitor.
”E ca la triplu salt, ca să ai un salt de succes trebuie să bați bine toți cei trei pași”, spune Iulian Fota.
În opinia sa, Maia Sandu, pe fondul unui fenomen normal de erodare, trebuie să practice un alt tip de diplomație decât până acum și să-și caute aliați, atât pentru turul al doilea, cât și pentru alegerile parlamentare din 2025, când în joc va interveni și un alt actor politic important, primarul din Chișinău Ion Ceban.
Comentarii