Rusia va lua măsuri de retorsiune dacă Uniunea Europeană decide să suspende vizele pentru ruși ca răspuns la ofensiva Moscovei în Ucraina, a avertizat marți Kremlinul, relatează Le Figaro.

Acest avertisment vine când anumite țări vor să interzică Europa turiștilor ruși, în timp ce alții preferă o măsură mai simbolică, precum suspendarea unui acord care prevede facilități pentru eliberarea de vize anumitor categorii de ruși.

Această dezbatere se va afla în centrul discuțiilor dintre miniștrii afacerilor externe ai țărilor membre ale UE care se întâlnesc marți și miercuri la Praga. "Știm că există puncte de vedere diferite printre europeni, vom urmări acest lucru îndeaproape. Este o decizie foarte gravă care ar putea fi luată împotriva cetățenilor noștri și o asemenea decizie nu va putea rămâne fără răspuns”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Răspunzând, va trebui să facem în așa fel încât să servim cât mai bine interesele cetățenilor noștri. Nu știm încă ce măsuri” vor lua europenii, a adăugat el.

"Puțin câte puțin, Bruxellesul ca și capitalele europene arată o lipsă totală de judecată (…) Această lipsă de rațiune, care frizează nebunia, permite să fie dezbătute asemenea măsuri” a spus Dmitri Peskov. Țările europene i-au impus deja mai multe rânduri de sancțiuni economice Rusiei, pentru a o pedepsi pentru ofensiva ei contra Ucrainei.

În ce privește vizele, o interdicție totală care să-i țintească pe ruși în ansamblu pare puțin probabilă în lipsa unui consens în ceea ce privește această măsură cerută de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

O asemenea interzicere a vizelor eliberate turiștilor pentru spațiul Schengen, ceea ce ar fi o măsură inedită, este cerută în special de țările baltice, dar Germania i se opune și Comisia Europeană nu-i este favorabilă.

Cele 26 de țări din spațiul Schengen (22 de state ale UE, plus Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein) au primit în 2021 trei milioane de cereri de viză de ședere scurtă de toate categoriile (turism, studii, călătorii de afaceri...) rușii fiind cei mai numeroși, cu 536.000 de cereri. 

Sursa: RADOR

UE, divizată asupra restricțiilor de călătorie pentru ruși

Mai mult pe EurActiv »