VIDEOEurodeputații cer protejarea muncitorilor sezonieri, mai ales în contextul crizei COVID-19
Uniunea Europeană trebuie să protejeze lucrătorii sezonieri și transfrontalieri și să ia măsuri pentru ca aceștia să beneficieze de o protecție adecvată în condițiile pandemiei de COVID-19, potrivit unei rezoluții dezbătute în Parlamentul European.
„Muncitorii sezonieri și transfrontalieri sunt inima care pompează energie în multe sectoare ale economiei europene. Sunt cetățeni care pleacă pentru un timp mai scurt sau mai lung de lângă familiile lor din România, Bulgaria, Polonia, Portugalia sau Spania și ajută să funcționeze industrii importante din alte state membre”, a spus Dacian Cioloș, eurodeputat din partea Alianței USR-PLUS și șeful grupului Renew Europe din Parlamentul UE.
„În numele grupului Renew, am inițiat această rezoluție și mă bucur că avem o susținere largă a acestui demers. Le suntem datori acestor oameni cu claritatea regulilor în care își desfășoară activitatea, cu monitorizarea permanentă a condițiilor de cazare și cu suspendarea activității firmelor care încearcă să-i păcălească”, a adăugat Cioloș.
Potrivit acestuia, rezoluția vizează, în primul rând, muncitorii sezonieri, dar vor exista efecte pozitive asupra tuturor muncitorilor care lucrează în altă țară decât țara de origine în UE pentru că, „dincolo de problemele acute ale muncitorilor sezonieri, care au ieșit la iveală în aceste ultime săptămâni, această rezoluție, pusă în aplicare de Comisia Europeană, va clarifica multe lucruri legate de drepturi, drepturi sociale, asistență socială, medicală, situația contractelor”.
„Muncitorii transfontalieri sunt unul din cele mai puternice simboluri ale Uniunii Europene, un simbol pentru libertatea de mișcare și pentru prosperitatea pieței interne, având o contribuție esențială pentru sectoarele economice ale Europei. Vă auzim și vom lupta, astăzi și în viitor pentru dreptul vostru la libertate de mișcare, pentru dreptul de a vă putea urma visul european de a avea un trai, o locuință, o viață decentă, de a lucra pe piața muncii oriunde în Europa și de a fi respectați și tratați fără discriminare de vreun fel. Noi toți, Parlament, Comisie, State membre, avem responsabilitatea, morală și legală, de a vă asigura tot ceea ce aveți nevoie, acum și în viitor”, a spus și Dragoș Pîslaru, coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Renew Europe.
„Rezoluția comună a Parlamentului European confirmă faptul că au fost încălcate drepturile sociale ale lucrătorilor sezonieri, așa cum noi, social democrații, am afirmat în repetate rânduri în ultimele luni”, a punctat și eurodeputatul PSD Victor Negrescu. El a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să protejeze muncitorii sezonieri și să intervină atunci când drepturile sociale ale acestora sunt încălcate.
„În calitate de co-semnatar al acestei rezoluții, consider că acest apel comun al Parlamentului European este un pas important pentru asigurarea unor condiții decente pentru lucrătorii sezonieri - în termeni de salariu, condiții sociale, cazare sau protecția împotriva COVID-19 - și reprezintă un semnal clar că legislativul european nu va tolera nicio formă de sclavie modernă”, a mai spus Negrescu.
Eurodeputații români cer finalizarea negocierilor pentru revizuirea Regulamentelor 883/2004 și 987/2009, privind coordonarea sistemelor de securitate socială, a punctat și Gheorghe Falcă, ales în PE din partea PNL. „Cele două regulamente se concentrează pe cinci domenii: prestații de șomaj, prestații de îngrijire de lungă durată, acces la prestații pentru persoane inactive din punct de vedere economic, prestații familiale și legislație aplicabilă pentru lucrătorii detașați și persoanele care lucrează în două sau mai multe state membre”, a susținut Falcă, care este membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.
„Totodată am insistat ca Autoritatea Europeană de Muncă (ELA), să fie operaționalizată cât mai curând și să includă pe agenda sa de lucru problematica lucrătorilor sezonieri și să asigure de urgență punerea în aplicare, în mod corect a legislației UE aplicabile în ceea ce privește drepturile lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv prin inspecții naționale și inspecții concertate și comune în cooperare cu ELA", a mai spus europarlamentarul PNL.
„Întrucât trebuie garantate drepturile fundamentale ale lucrătorilor sezonieri, solicităm punerea la dispoziție a unor locuințe de cazare care să respecte standardele generale de sănătate și siguranță și în care lucrătorii să poată respecta normele de distanțare socială necesare în ceea ce privește COVID-19. Aceste condiții trebuie atestate de către angajator printr-un document de închiriere sau un altul echivalent”, a mai punctat Falcă.
Popularii europeni, grup din care fac parte deputații PNL, insistă pentru elaborarea cât mai rapidă a unor Orientări dedicate lucrătorilor sezonieri, dar și realizare unui studiu privind adecvarea cadrului juridic european pentru protecția socială a lucrătorilor sezonieri sau eficiența sistemelor de reglementare de la nivelul statelor membre. „Demersul ar identifica lacunele legislative și ar putea indica domeniile de politică unde s-ar impune modificări la nivelul reglementărilor europene, oferind totodată o imagine detaliată despre legislația și practicile în domeniu de la nivel național”, consideră Gheorghe Falcă.
Criza sanitară, susține Dragoș Pîslaru de la PLUS, a arătat, de fapt, vulnerabilitatea majoră pe care o are Europa în ceea ce înseamnă mobilitatea muncii.
„Muncitorii transfrontalieri sunt, de fapt, simbolul visului european, simbolul libertății de mișcare. Să nu uităm că acești oameni, care trudesc în țările din Europa, asigură de fapt sectoare economice cheie, cum ar fi agricultura, turismul, asistență socială, construcții sau alte sectorare. Rezoluția este un punct de inflexiune pentru că creează acum o presiune adițională pe Comisia Europeană și pe statele membre pentru a aplica legislația existentă care trebuie să protejeze muncitorii sezonieri și transfrontalieri”, a punctat eurodeputatul Renew.
Comentarii