Președintele nou ales al Muntenegrului, Jakov Milatovici, a promis că va accelera parcursul țării spre aderarea la UE și va urma liniile politice ale UE față de Rusia, dar va pleda și pentru legături cât mai puternice cu Serbia și statele balcanice.

"O prioritate de politică externă pentru Muntenegru va fi accelerarea procesului de aderare la UE, astfel încât în următorii cinci ani, în timpul mandatului meu, Muntenegru să devină stat membru UE", a declarat Milatovici într-un interviu pentru ASSOCIATED PRESS, care adaugă că angajamentul său față de UE este în contradicție cu acuzațiile că ar fi marioneta Moscovei.

Milatovici a declarat că principalele motive ale înfrângerii lui Milo Djukanović la alegerile prezidențiale au fost acuzațiile de corupție la scară înaltă în timpul guvernării sale, notează agenția sârbă BETA.

"Acesta este motivul pentru care îmi place să spun că am învins unul dintre ultimii dictatori din Europa. Cred cu adevărat că această victorie într-un mic stat balcanic este o victorie mare a Europei, a valorilor europene", a declarat Milatovici.

AP comentează că din 1990 când a intrat în politică în fosta republică iugoslavă, este pentru prima dată când Djukanovici suferă o înfrângere în alegeri. Djukanovici a avut două mandate de președinte și a fost desemnat de șapte ori premier al Muntenegrului și deseori a fost acuzat de corupție și presiuni asupra justiției, dar le-a negat mereu.

Milatovici a spus că predecesorul său este cu "adevărat simbolul unui regim care a condus țara folosindu-se de crima organizată și de corupție". "Trei lucruri – scăderea economică, criminalitatea organizată și corupția și încetinirea procesului de integrare europeană sunt simboluri ale regimului Djukanovici", a declarat Milatovici.

AP amintește că relațiile dintre Serbia și Muntenegru s-au deteriorat din 2006 când Djukanovici a organizat un referendum la care s-a decis desprinderea de Serbia. În 2017 Muntenegru a fost primit în NATO, iar în timpul campaniei electorale Djukanovici a spus că alegătorii au două opțiuni aderarea la UE sau aderarea la "lumea sârbă" – copie a "lumii ruse".

Milatovici a declarat că va încerca să îmbunătățească relațiile cu Serbia și cu celelalte state balcanice. "Consider că viitorul tuturor statelor din Balcanii de Vest este în UE și cred că Muntenegru va fi cu siguranță următorul stat care va adera la UE", a declarat Milatovici.

Referindu-se la relațiile cu Rusia, el a amintit că "Muntenegru urmează 100% politica UE și așa va rămâne". "Deci, Muntenegru va adera deplin la politica UE, mai ales când este vorba de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Este evident că nimeni în Europa și în Muntenegru nu poate sprijini invadarea unui stat suveran", a declarat Milatovici.

Sursa: RADOR