Propunerea de buget al UE pe 2024 acoperă prioritățile tradiționale,precum coeziunea și agricultura, dar trebuie revizuit Cadrul Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina și Moldova,spune negociatorul-șef al PE pe buget, Siegfried Mureșan.

"Propunerea de buget al Uniunii Europene pentru anul 2024 prezentată de Comisia Europeană, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile curente, tradiționale, ale Uniunii. Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor, beneficiază de suficientă finanțare. Cu toate acestea, vedem că în ultimul an au apărut noi priorități, neprevăzute, ale Uniunii Europene, pentru care cetățenii din România și din toate țările membre așteaptă să venim cu soluții și cu finanțare adecvată", a declarat eurodeputatul PNL/PPE.

Acesta susține că cetățenii așteaptă ca întreprinzătorii și fermierii afectați de consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina să fie ajutați și mai mult. 

"Trebuie să întărim și mai mult economiile și să continuăm investițiile în tranziția verde și în reducerea dependenței energetice de Federația Rusă", spune Mureșan.

De asemenea, el evocă Programul Erasmus, precizând că studenții trebuie să primească  burse mai mari, ajustate la realitatea din țările membre și la inflația în creștere.

"Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și Republica Moldova fiindcă vom putea trăi în siguranță și stabilitate în interiorul tuturor celor 27 de state membre doar dacă suntem înconjurați de state vecine stabile și sigure", subliniază Mureșan.

El explică faptul că actuala propunere de buget, prezentată miercuri de Comisia Europeană, prevede resurse financiare "limitate" pentru toate aceste "priorități noi" ale Uniunii Europene și pentru eventuale alte cheltuieli neprevăzute ce vor apărea în următorul an.

Ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene, obiectivul său este să identifice noi resurse pentru a aloca suficientă finanțare tuturor acestor priorități.

Mureșan precizează că e nevoie de mai multă flexibilitate bugetară, iar pentru acest lucru este necesară revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027 pe baza căruia sunt construite bugetele anuale ale UE:

 

"Aștept propunerea de revizuire a CFM din partea Comisiei Europene care ar trebui să fie gata până la finalul lunii iunie. În baza acestei propuneri de revizuire, voi lucra la noul buget al UE pentru 2024 care să acopere toate nevoile actuale".

Statele net contribuitoare care au insistat pentru un cadru financiar multianual mai puțin flexibil - susține eurodeputatul român - trebuie să înțeleagă acum riscurile unui buget rigid.

"Amenințările economice și de securitate cauzate de invazia Rusiei în Ucraina nu existau când actualul CFM a fost adoptat", spune Mureșan, făcând apel la aceste țări, precum Austria, să susțină un buget multianual "mai flexibil, cu suficiente resurse pentru cheltuieli neprevăzute".

În același timp, el încurajează Comisia Europeană să reziste "presiunilor din partea statelor care, chiar și în situația actuală, vor insista în continuare pentru un buget mic, care să nu țină cont de noile prioritățile și de eventualele cheltuieli neprevăzute":

"Aștept din partea Comisiei Europene să lucreze cu noi, Parlamentul European, la un CFM și un buget adaptate nevoilor și priorităților actuale".