Jobbik inițiază un referendum pentru ca Viktor Orbán să nu poată decide singur, folosindu-se de Parlament, în legătură cu ieșirea Ungariei din Uniunea Europeană, a anunțat președintele partidului, eurodeputatul Márton Gyöngyösi.

Întrebarea pe care dorește să o pună la referendum e următoarea: "Sunteți de acord ca Parlamentul să nu susțină nicio propunere sau moțiune care ar putea duce la ieșirea Ungariei din Uniunea Europeană?”

Anterior, și europarlamentarul socialist István Ujhelyi a anunțat o inițiativă de referendum sub forma unei întrebări altfel formulate, dar cu un scop similar. Europarlamentarul Partidului Socialist Ungar (MSZP) ar dori să adopte, indirect, o poziție, împortiva retragerii Ungariei din UE, așa-numita posibilitate Huxit, relatează Nepszava.

Aflând despre inițiativa lui Jobbik, István Ujhelyi  și-a retras propria inițiativă, în ideea de a evita crearea unui paralelism. Dintre partidele de opoziție, prima formațiune care a protestat față de organizarea unui referendum a fost partidul Momentum. Europarlamentarul partidului, Katalin Cseh, a numit planul referendumului drept un joc de noroc politic.

Reacția partidului Momentum a arătat clar că în acest caz nu se poate vorbi despre cooperarea partidelor de opoziție. Președintele grupului Jobbik în Legislativul ungar, László György Lukács, a declarat pentru ziarul ungar Népszava că pe această temă nu a avut loc nicio consultare între István Ujhelyi și Márton Gyöngyösi.

Avocatul în drept constituțional, Jenő Kaltenbach, nu vede în ce bază Comisia Electorală Națională (NVB) ar putea respinge întrebarea referendumului înaintată de Jobbik. De altminteri, avocatul în drept constituțional este de acord cu cei care cred că această inițiativă ascunde pericole uriașe.

Toate sondajele arată că în Ungaria sprijinul pentru Uniunea Europeană este covârșitoare. De aceea este de neînțeles, de ce ar trebui organizat un referendum: o acțiune politică discreditează, închide cazul, a declarat Jenő Kaltenbach pentru Népszava, menționând: Este foarte probabil ca referendumul să fie invalid, dar nu ar avea nicio importanță dacă s-ar obține o prezență de 50%.

Cu o majoritate parlamentară de două treimi, FIDESZ are putere absolută, poate face orice chiar și împotriva unui referendum valid, poate rescrie Constituția oricând după bunul său plac, a atras atenția Jenő Kaltenbach.

La rândul său, analistul institutului politic, Policy Solutions, Áron Szászi, a afirmat că este necesar, într-adevăr, ca opoziția să vină în fața publicului cu propuneri proprii, cu mesaje clare și viziuni politice bine direcționate, în loc de o politică reactivă. Chestiunea apartenenței țării la UE este ușor de înțeles pentru marea masă, însă în legătură cu această propunere apar probleme din punct de vedere strategic și tactic.

Problemele strategice - precum actualitatea întrebării sau faptul că este ușor să încadrezi "referendumul pro-UE" drept un "referendum Huxit" - sunt bine reflectate de faptul că opoziția este divizată de această inițiativă.

Principala problemă tactică este că la un referendum este foarte greu de depășit pragul de valabilitate. Nu a reușit nici măcar FIDESZ  la referendumul "anti-migrație", din 2016, și la referendumul "protecția copilului" de anul acesta. În acest context, pare o idee nesăbuită să inițiezi un referendum cu mult mai puține resurse în comparație cu resursele de care dispune Guvernul, și care nu este susținut de întreaga opoziție, a subliniat Áron Szászi, care a adăugat: Inițiativa de referendum privind protecția apartenenței la UE pleacă de la faptul că, pe baza sondajelor de opinie publică, cei care ar vota, în cadrul unui referendum,  pentru rămânerea țării în UE, de ani de zile sunt în majoritate covârșitoare în Ungaria. Chestiunea privind susținerea statutului de membru acoperă atitudinea complexă a cetățenilor ungari față de UE.

Potrivit datelor publicate în urmă cu un an de institutul Policy Solutions, dintre membrii majorității, care sunt pentru rămânerea Ungariei în UE, nu toți sunt fani entuziaști ai Uniunii Europene: se poate afirma în mod ferm că 44% sunt susținători ai integrării europene, în timp ce un sfert dintre cetățenii ungari (27%) preferă, mai degrabă, o "Europă a națiunilor". Ceea ce înseamnă că ei ar rămâne în UE, dar nu ar vrea ca Bruxelles-ul să aibă un cuvânt de spus în multe lucruri.

De altminteri, procentul susținătorilor Huxit este cel mai mare printre susținătorii Guvernului (aproape o cincime dintre membrii FIDESZ, respectiv 17%, ar susține ieșirea Ungariei din UE, în timp ce în cazul celor din opoziție acest procent este de doar patru la sută).

Extinderea poziției critice față de UE este bine exprimată prin faptul că jumătate dintre unguri cred că "birocrații de la Bruxelles vor să își împună voința lor asupra populației ungare". Cu alte cuvinte, atacurile de comunicare anti-UE ale Guvernului de la Budapesta au reușit să distrugă imaginea fundamental pozitivă, creată despre UE de cetățenii ungari, a mai afirmat Áron Szászi.

Este important de evidențiat și faptul că ungurii consideră esențial statutul de membru al Ungariei la UE în primul rând datorită avantajelor economice și a resurselor UE. Așadar, "protecția apartenenței la UE" ca mesaj politic ar putea avea succes, în primul rând, în legătură cu criza mijloacelor de trai. În schimb -adaugă Áron Szászi - arată limitele puterii de mobilizare politică a mesajelor europene conform cărora, pe baza datelor din Policy Solutions, două treimi dintre unguri nu ar apăra apartenența la UE și nici nu ar fi împotriva influenței UE, în mod public, de exemplu, în compania prietenilor, pe Facebook sau la un protest.

Din punctul de vedere al președintelui grupului Jobbik în Parlamentul ungar, Lászlo György Lukács, criticile arată că este vorba despre o chestiune discutabilă cu care se poate părăsi subiectul "orbanizării". În opinia sa, István Ujhelyi și-a retras propria sa propunere, deoarece și-a dat seama că întrebarea pe care a formulat-o nu ar fi trecut de Comisia Electorală Națională. În schimb, întrebarea formulată de Jobbik nu poate fi eliminată. László György Lukács a mai menționat că în această dispută este nevoie și de participarea lui István Ujhelyi, deoarece prin cooperarea sa ar putea să se consolideze acea convingere că în cazul UE, decizia trebuie pusă în mâinile oamenilor.

Redacția ziarului Népszava a adresat câteva întrebări Biroului de Presă al FIDESZ. Redacția a dorit să afle cât de întemeiată este considerată, în cadrul partidului de guvernământ, îngrijorarea opoziței în sensul că Viktor Orbán și FIDESZ ar vrea să retragă Ungaria din UE, însă deocamdată nu a primit niciun răspuns.

Sursa: RADOR