Ministrul ungar al justiției, Judit Varga, va negocia într-o succesiune rapidă cu reprezentanții Comisiei Europene.

Potrivit calendarului oficial, ea se va întâlni miercuri mai întâi cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, iar joi va fi primită personal de comisarul pentru buget Johannes Hahn, scrie blogul ungar EUrológus, preluat de Nepszava.

Întâlnirea se concentrează, desigur, pe fondurile UE destinate Ungariei, precum și pe procedura privind statul de drept, deoarece până când Guvernul Orbán nu va înlătura îngrijorările UE legate de corupție, independența justiției ungare, transparența legislației și respectarea normelor democratice, nu se vor deschide nici robinetele de bani ale Fondului de redresare.

Și timpul se scurge, Comisia Europeană ar trebui, în principiu, să își formuleze poziția cu privire la procedura statului de drept până pe 22 septembrie, iar pentru o înclinare pozitivă Guvernul Orbán a promis mai nou că își va asuma cel puțin zece legi concrete, cum ar fi, de exemplu, înființarea așa-numitei autorități anticorupție independente.

Însă, deocamdată nu se știe dacă Comisia Europeană va fi mulțumită cu atâta pentru a închide procedura demarată în vederea apărării fondurilor UE.

EUrológus mai menționează că sarcina ministrului de justiție va fi îngreunată, probabil, de anumite cazuri relativ recente, cum a fi faptul că președintele Curții Supreme din Ungaria, András Zs. Varga, a avizat cererile în cazul mai multor posturi vacante de judecător într-un mod care contravine prevederilor legale, precum și numirea soției acestuia în funcția de președinte al Consiliul Colegiului Civil al Tribunalului Capitalei, deși nu a obținut nici jumătate din voturi față de rivalul său.

Curtea Supremă și Tribunalul au respins, desigur, acuzațiile.

De asemenea, un alt factor care nu poate fi ignorat în cazul Ungariei, este acela că Ungaria este singurul stat membru al UE împotriva căruia sunt în desfășurare, în esență, toate procedurile privind încălcarea dreptului comunitar. La întâlnirea ministrului Judit Varga ar putea fi abordată și procedura privind activarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei.

Sursa: RADOR