#Time2VoteNarcis Niță, antreprenor: "Educația este cel mai important pilon al unei societăți"
Narcis Niță conduce o afacere în agricultură, firma sa fiind în topul primelor zece firme din județul Dolj. Niță are o preocupare aparte pentru educație, fiind dascăl la bază. Firma sa are capital integral românesc.
Narcis Niță: Din punctul meu de vedere, politica este meseria unor oameni de a lucra pentru semenii lor. Și să lucreze bine, pentru semenii lor. Consider că este de datoria noastră a antreprenorilor și mai ales a celor care venim din zona respectivă, să ne implicăm activ în comunitate, să încercăm să facem oamenii să înțeleagă importanța Parlamentului European, pentru ei și ceea ce pot câștiga sau ceea ce pot pierde, dacă se duc sau nu se duc la vot.
EURACTIV.ro: Cât de importantă este educația și ce credeți că reprezintă educația în acest context?
Narcis Niță: Educația, din punctul meu de vedere; și sunt fost dascăl, de meserie, este cel mai important pilon al unei societăți. Fără educație nu se poate face absolut nimic. Un popor educat știe să aleagă. Știe să discearnă. Știe să facă ceea ce este mai important pentru el. Dacă ai avea un popor educat, n-ar mai avea nevoie de atât de multe autorități care să-l păzească, să-i spună ce are nevoie să facă, ce nu are nevoie să facă.
EURACTIV.ro: Cât de mult credeți că înțeleg oamenii beneficiile pe care le oferă Uniunea Europeană?
Narcis Niță: Senzația mea este că în mare majoritatea lor înțeleg aceste lucruri. Sunt avantaje clare pe care le-am avut odată cu intrarea României în comunitatea Europeană, în 2007, faptul că se pot plimba, își pot vizita prietenii pot munci. Sunt extrem de multe lucruri pe care participând - România fiind membru al comunității europene -, ei le pot face.
Sper ca ei să înceapă să înțeleagă cât mai mult din avantajele comunității europene și să fie îndreptați cât mai mult cu fața către comunitatea europeană și, să priceapă că de acolo ne vine foarte mult ajutor, însă avem și condiții de îndeplinit.
Vă considerați o persoană de succes și a reușit în țara lui, care este membră a Uniunii Europene? Dacă ar fi să ne uităm doar pe partea de companie, consider ca am reușit. Avem un loc fruntaș. Suntem a zecea companie din Dolj, ca mărime, cifră de afaceri; suntem vechi în acest agribusiness, unde noi activăm și da, eu consider că am reușit. Este important și pentru cei tineri să urmeze exemplele noastre și să urmeze mai ales principiile noastre. Principii.Trebuie să fim toți atenți, să fim mai responsabili. De la educație, mediu, avem o grămadă de condiții de la comunitatea europeană, care nu sunt impuse doar de dragul de a fi impuse ci pentru că aceste condiții fac ca această planetă să fie mai curată, comunitatea să fie mai educată și astfel, peste tot să fie un progres real, vizibil.
EURACTIV.ro: Care sunt principiile la care vă gândiți când spuneți tinerii să urmeze principiile noastre?
Narcis Niță:
Ar trebui ca tinerii să nu abdice de la nici un fel de principiu moral. Ar trebui să aibă coloană vertebrală. Să spună întotdeauna ceea ce gândesc, chiar dacă de multe ori există riscul de a supăra, de a deranja, dar să aibă puterea să-și exprime părerea. Să fie serioși în tot ceea ce fac. Să muncească. Să învețe.
Și dacă nu vor abdica de la aceste principii, cu siguranță pot urma exemplul nostru.
EURACTIV.ro: Dumneavoastă personal veți vota pe 26 mai? Pentru ce votați?
Narcis Niță: Cu siguranță voi vota. Am votat dintotdeauna. Niciodată nu am lipsit la vot. E un drept cetățenesc, pe care l-am câștigat. Pentru 26 mai, le-aș cere tinerilor să se ducă la vot. Este dreptul lor. Trebuie neapărat să și-l exercite. Și să voteze, să stea bine să se gândească să voteze pentru dezvoltare în sânul comunității europene a țării noastre.
Background
Interviul a fost realizat la finalul dezbaterii eduVOTE în satul tău, Amărăștii de Jos, județul Dolj, 22 martie 2019. Europarlamentari, experți în afaceri europene, tineri, părinți, reprezentanți ai administrației locale, oameni de afaceri, membrii comunităților locale sunt invitați să își prezinte agenda, proiectele lor, preocupările lor, așteptările lor.
Obiectivele proiectului sunt legate de creșterea conștientizării procesului de votare în exercițiul democratic european, diseminarea mesajelor care subliniază legătura dintre Parlamentul European și dezvoltarea rurală, dialogul civic și participarea tinerilor la dezvoltarea comunităților locale.
Comentarii