Sute de naționaliști extremiști sârbi și de militanți în sprijinul Rusiei au manifestat la Belgrad, amenințând să se revolte dacă Serbia acceptă un plan susținut de Occident și menit să aplaneze relațiile cu Kosovo.

Simpatia față de Rusia se manifestă intens în Serbia, care consideră Rusia, o țară cu drept de veto în cadrul Consiliului de Securtate al ONU, drept principalul său aliat în privința opoziției față de independența Kosovo, proclamată cu 15 ani în urmă, relatează US News&World Report.

Arborând pancarte pe care scria ‘Kosovo – No Surrender” (‘Kosovo nu se predă’), protestatarii au scandat ‘Serbia – Rusia’ în momentul când ultranaționalistul Damjan Knezevici a pledat pentru o revoltă dacă Belgradul încearcă să-și îmbunătățească relațiile cu Kosovo.

"Vouă (respectiv, guvernul)  vă e frică de revolte. Vă jur, suntem gata să facem chiar mai mult", a afirmat Knezevic, a cărui Patrulă a Poporului sprijină invazia Rusiei din Ucraina și îi persecută pe migranții din țară.Knezevic recunoaște că e în relații cu grupul de mercenari Wagner, din Rusia, care luptă în Ucraina.

În urma protestelor, președintele Aleksandar Vucici, care pendulează între ambițiile Serbiei legate de UE și relațiile cu Rusia, a declarat că nu e sigur că protestatarii "erau proruși”, dar e sigur că "ei erau antisârbi”.

"Toți cei care amenință cu asasinate și cu bătăi vor răspunde în fața legilor sârbe", a declarat el într-o transmisiune televizată după întrevederea avută cu șefi ai serviciilor de securitate și de respectare a legii.

În cursul zilei, poliția a anunțat că, în nordul țării, doi susținători ai organizației lui Knezevici care se îndreptau spre locul protestelor au fost reținuți, în maașina lor descoperindu-se ulterior o pușcă cu lunetă și muniție.

"În cazul în care conducerea țării nu reușește să împiedice aderarea Kosovo la ONU, cerem conducerii ruse să apeleze la dreptul său de veto și să ne acorde cel puțin o lună ca să-l înlăturăm pe acest trădător”, a declarat el în fața mulțimii de oameni care îl ovaționau, referindu-se la Vucici.

Deși a condamnat în mod repetat invazia Rusiei din Ucraina atât la Națiunile Unite, cât și cu ocazia altor forumuri internaționale, Serbia a fost criticată de Occident din cauză că nu adoptă sancțiuni oficiale împotriva Moscovei.

Premiera Ana Brnabici a declarat că nivelul de aliniere a Serbei la politica externă și de apărare a UE, incluusiv aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei, este "o condiție mai presus de toate celelalte” în vederea aderării la organizație.

În luna decembrie a anului trecut, Vucici a spus că Serbia i-a eliminat pe toți cei care căutau să ocolească prin intermediul Serbiei sancțiunile împotriva Rusiei, iar, în ianuarie, el a criticat eforturile Grupului Wagner de a recruta mercenari din țară.

Președintele Serbiei a condamnat violențele produse la protestul împotriva planului european de normalizare a relațiilor cu Priștina

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat că "nu va permite huliganilor sau extremiștilor să pericliteze integritatea și ordinea constituțională a Serbiei". Referindu-se la amenințările formulate la protestul organizat miercuri seară (15 februarie) în fața Președinției Serbiei din cauza planului european de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Pristina, Vucici a declarat că "organele competente vor întreprinde toate măsurile necesare și toți cei care au amenințat cu uciderea și bătaia vor răspunde în conform legii", relatează BETA.

Vucici a anunțat că a convocat o întâlnire urgentă cu serviciile de securitate cu care a "analizat situația ordinii publice", unde s-a constatat că "situația este sub controlul deplin al organelor statului".

Vucici a spus că protestul "nu ar fi meritat o atenție deosebită", dacă nu ar fi fost sprijinit de "cel puțin patru partide parlamentare" și dacă reprezentanții acestor partide nu ar fi participat la protest. El a spus că nu știe dacă protestul ar fi organizat de "pro-ruși", dar știe că "sunt anti-sârbi, deoarece acționează împotriva propriului popor". "Acești oameni au incitat la violență și au spus că sunt pregătiți pentru mai mult decât o revoltă. Ce poate fi mai mult? Vărsare de sânge? La ordinul cui? Cred că nu vom găsi răspuns?", a declarat Vucici, adăugând că oricând este pregătit de alegeri.

"Pentru alegeri sunt mereu pregătit și mereu putem verifica voința poporului, dar Serbia și conducerea ei nu va servi interesele nimănui. Acesta este mesajul meu pentru cei care ar trebui să fie mult mai recunoscători țării noastre", a declarat Vucici, adăugând că statul nu va tolera violențele precum cele produse la protestul de miercuri seară și organele statului vor reacționa.

"Statul este pregătit și nu va permite huliganilor și extremiștilor, cu protecție din exterior, să pericliteze ordinea constituțională a Serbiei", a declarat Vucici, adăugând că în fața Serbiei este o perioadă grea și că la sfârșitul săptămânii va purta la München discuții care "nu vor fi deloc ușoare". 

Sursa: RADOR