Peste 3.200 de soldați spanioli participă la cel mai mare exercițiu anual NATO din acest an. Este prima desfășurare a Forței de reacție rapidă (ARF), alianța intenționând să-și demonstreze pe teren capacitatea de a răspunde pe flancul estic.

„Telecinco” (Spania) spune că peste 3.200 de soldați spanioli participă de luni până pe 21 februarie la cel mai mare exercițiu anual pe care NATO îl efectuează în acest an și la prima desfășurare a Forței de reacție rapidă (ARF) cu care Alianța intenționează să-și demonstreze pe teren capacitatea de răspuns pe flancul estic.

În plus, pentru prima dată, Comandamentul Comun Spaniol pentru Operații Speciale conduce Componenta de Operații Speciale NATO în acest exercițiu, a informat Statul Major al Apărării (EMAD).

Exercițiul, numit Steadfast Dart, testează capacitatea ARF de a se activa

ARF este o forță strategică, de înaltă disponibilitate, cu o capacitate multi-domeniu, care se poate desfășura într-un timp foarte scurt.

Exercițiul, numit Steadfast Dart, testează capacitatea ARF de a se activa, de a-și coordona desfășurarea strategică rapidă, în mai multe națiuni, pentru a se reuni într-un anumit timp și loc și pentru a obține efectul de descurajare.

Se concentrează pe planificarea și exercitarea unei activități pre-criză, cu scopul de a consolida forțele aliate dislocate în România, Grecia și Bulgaria.

Obiectivul principal este de a testa și antrena dislocarea operațională și întărirea elementelor ARF în zona de supraveghere de sud-est a Alianței, în timp de pace, prin care NATO intenționează să exercite un efect de descurajare împotriva oricărei amenințări la adresa teritoriului aliat.

Exercițiul este astfel punctul culminant al pregătirii acestei forțe de reacție și principala demonstrație pe teren a capacității sale operaționale depline.

Pentru exercițiu, trei țări aliate au fost desemnate ca națiuni gazdă: Grecia, unde este desfășurat comandamentul maritim; Bulgaria, care găzduiește comandamentul operațiunilor speciale și o parte din comandamentul aerian, și România, principala zonă de desfășurare a comandamentului terestru.

Spania contribuie cu aproximativ 1.960 de soldați la comandamentul maritim, pe lângă portavionul „Juan Carlos I” ca navă amiral, precum și fregatele „Blas de Lezo”, „Alvaro de Bazán”, „Victoria” și nava de aprovizionare de luptă „Patiño”.

Comandamentul terestru include aproximativ 760 de militari, 29 de vehicule grele, 110 vehicule tactice de mare mobilitate (VAMTAC), 35 vehicule ușoare ANIBAL, 3 piese de artilerie și un radar de supraveghere. Aproximativ 55 de soldați și o aeronavă A400 fac parte din comandamentul aerian.

Comandamentul de operațiuni speciale, condus de Spania, cu participarea celor două forțe armate și a Marinei, este alcătuit dintr-un cartier general, mai multe grupuri tactice, elicoptere, o unitate de comunicații și o unitate de sprijin, pe lângă 48 de vehicule și două elicoptere NH90.

Personalul comandamentului, aproximativ 370 de militari, este dislocat în diverse locații din Bulgaria și Grecia, pentru a practica proceduri logistice și pentru a colabora cu alte unități de operațiuni speciale, ca parte a obiectivelor de instruire ale ARF.

Sursa: Rador Radio România