Exercițiul va cuprinde o formațiune operațională și tactică, în principal în Germania, dar și în Cehia, în Estonia și în Letonia, relatează La Libre Belgique.

NATO va efectua săptămâna viitoare cel mai mare exercițiu de manevre aeriene, coordonat de Germania, au anunțat miercuri oficiali americani și germani. Exercițiul "Air Defender 23" se va desfășura pe o durată de circa zece zile începând de luni, 12 iunie, și va implica circa 220 de aeronave militare din 25 de țări membre și partenere ale NATO.

Exercițiul va fi de natură pur defensivă, dar va avea drept scop și să dea un mesaj, în special Rusiei, a explicat presei ambasadoarea Statelor Unite în Germania, Amy Gutmann.

"Aș fi foarte surprinsă ca un lider mondial să nu ia notă de ce arată acest lucru în termeni de spirit al acestei alianțe, ce înseamnă forța acestei alianțe și asta îl include pe Putin", a spus ea.

Exercițiul a fost conceput în 2018, în parte ca răspuns la anexarea, în 2014, a Crimeei de către Rusia, chiar dacă nu vizează pe nimeni" exact, a spus generalul Ingo Gerhartz, seful Forțelor aeriene germane.

"Suntem o alianță defensivă și așa este planificat acest exercițiu", a adăugat el.

"Multe lucruri s-au schimbat în peisajul strategic mondial, în special aici, în Europa", a remarcat generalul Michael Loh, directorul Gărzii naționale aeriene americane, care consideră că NATO se află într-un "punct de inflexiune".

"Acest exercițiu urmărește să completeze prezența permanentă a Statelor Unite în Europa și să furnizeze o formațiune la o scară mai mare decât este de obicei realizat pe continent", potrivit lui.

Nu este prevăzut în acest stadiu să se facă din "Air Defender" un exercițiu regulat, a spus Gutmann. Dar, a adăugat ea, "nu dorim ca acest exercițiu să fie ultimul".

Întrebat despre perturbările potențiale ale transportului civil aerian în timpul exercițiului, generalul Gerhartz a insistat pe faptul că planificatorii au făcut "tot ce era în puterea lor" pentru a evita întârzierile sau anulările de zboruri, în situația în care în unele regiuni din Germania încep vacanțele școlare.

Sursa: RADOR