Statele Unite nu consideră aderarea Ucrainei la NATO un rezultat realist al încheierii negociate a războiului din Ucraina, a declarat joi noul secretar american al apărării, Pete Hegseth, scrie „La Libre Belgique” (Belgia).

Washingtonul consideră, de asemenea, că revenirea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un „obiectiv nerealist”. De asemenea, Hegseth a exclus trimiterea de trupe în Ucraina, ca parte a unui posibil acord de pace.

„Statele Unite nu cred că aderarea Ucrainei la NATO este un rezultat realist al unei soluționări negociate (a conflictului, n. red.)”, a declarat secretarul de stat american. În schimb, toate garanțiile de securitate ar trebui să fie susținute de „forțe europene și non-europene competente”.

Dacă astfel de forțe vor fi desfășurate, ele nu vor putea fi desfășurate în cadrul unei misiuni NATO și nu vor putea fi acoperite de articolul 5, care definește principiul apărării colective între membrii NATO, a subliniat secretarul american al apărării. Linia de contact dintre Ucraina și Rusia ar trebui să fie supusă unui control internațional, a spus el.

„Pentru a fi clar, în cadrul garanțiilor de securitate nu vor fi dislocate trupe americane în Ucraina”, a mai declarat Hegseth, în deschiderea unei întâlniri a grupului de contact care coordonează sprijinul militar pentru Ucraina.

Președintele Donald Trump vrea să pună capăt războiului prin mijloace diplomatice, potrivit secretarului american al apărării. „Vom pune capăt acestui război devastator și vom obține o pace durabilă doar făcând să corespundă puterea Aliaților unei evaluări realiste a câmpului de luptă”, a spus Hegseth. „Trebuie să începem prin a recunoaște că întoarcerea la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist. A continua această iluzie nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință”.

Pete Hegseth a mai subliniat că Statele Unite vor o „Ucraină suverană și prosperă”. Europa va trebui totuși să ofere Kievului partea „covârșitoare” a viitorului ajutor, a avertizat el. „Statele Unite rămân angajate în Alianță și în favoarea parteneriatului de apărare cu Europa. Dar Statele Unite nu vor mai tolera o relație dezechilibrată care încurajează dependența”.

Sursa: Rador Radio România