Încă o săptămână de negocieri între Uniunea Europeană și Marea Britanie a trecut fără a se înregistra progrese semnificative, a spus vineri Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru un viitor acord comercial.

A patra rundă de negocieri între Marea Britanie și UE s-a încheiat fără un progres notabil în domeniile fierbinți, iar Michel Barnier a avertizat: „Nu cred că putem continua așa la nesfârșit”.

Mai mult, Barnier a acuzat Londra că dă înapoi de la angajamentele pe care și le-a asumat în Declarația politică ce a însoțit tratatul privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Vizibil iritat, Barnier a venit cu o copie a declarației în conferința de presă susținută vineri la Bruxelles: „Acest document este disponibil în toate limbile (oficiale ale UE). Inclusiv în engleză”.

„Nu este dificil de citit. Aș putea spune e chiar o lectură utilă pentru week-end”, a punctat Barnier.

Apoi, negociatorul-șef al UE a spus că echipa britanică se îndepărtează tot mai mult de aspectele agreate în respectiva declarație, pe care premierul Boris Johnson o consideră fără caracter obligatoriu.

De cealaltă parte, Londra susține că UE că a făcut o serie de cereri „dezechilibrate” obligând Marea Britanie să adere la legile și regulile UE într-o măsură prea mare, pentru a ajunge la un acord comercial.

Barnier a punctat totuși că negocierile - care sunt desfășurate în prezent online - ar trebui „să funcționeze mai bine” atunci când părțile se vor întâlni față în față, începând de la sfârșitul acestei luni. Și negociatorul șef al Marii Britanii, David Frost, a declarat că speră ca întâlnirea de la sfârșitul acestei luni, la care ambele părți urmează să analizeze progresul făcut până acum, ar putea da „un nou impuls” discuțiilor, scrie BBC.

Marea Britanie a părăsit UE la 31 ianuarie, dar este într-o perioadă de tranziție până la 31 decembrie, în care este obligată să respecte majoritatea normelor UE.

Pentru a continua un comerț fără bariere, cele două părți trebuie să ajungă la un acord până la sfârșitul anului, dar Marea Britanie vrea ca această înțelegere să fie realizată chiar mai devreme. Britanicii pot cere și o prelungire a perioadei de tranziție, dar guvernul de la Londra a exclus această variantă până acum.