Premierul britanic Boris Johnson a discutat miercuri seară cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a constata că ambele părți își doresc un acord, dar negocierile trenează și progresele se lasă așteptate.

După ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, cele două părți au început negocierile asupra unui viitor acord cuprinzător, dar unele divergențe persistă cu două luni și jumătate înainte de terminarea perioadei de tranziție post-Brexit.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi la Bruxelles pentru a evalua progresul negocierilor, și nu sunt dispuși să cedeze la presiunea aplicată de Boris Johnson, care amenință cu întreruperea discuțiilor.

Premierul Regatului Unit a avut miercuri seară un schimb de opinii cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, prilej cu care cei trei lideri nu au putut decât să constate absența progreselor în discuțiile care trenează de mai multe luni, comentează presa internațională, potrivit Agerpres.

„Uniunea Europeană lucrează pentru ajungerea la un acord, dar nu cu orice preț”, a scris pe Twitter von der Leyen. „Încă mai este mult de muncă”, a adăugat ea.

De cealaltă parte, Boris Johnson a „luat notă de dorința ajungerii la un acord, dar și-a exprimat decepția de a vedea că nu s-au mai realizat progrese”, potrivit unui comunicat al guvernului britanic.

El a declarat că „așteaptă cu nerăbdare rezultatele summitului european”, înainte de a „prezenta viitoarele etape pentru Regatul Unit, în lumina declarației din 7 septembrie”.

Luna trecută, premierul a avertizat că va părăsi masa negocierilor dacă nu se întrevede niciun acord până la 15 octombrie. Practic, Boris Johnson își amână o decizie cu două zile.

Potrivit unui proiect de concluzii consultat de AFP, liderii de stat și de guvern ar urma să se limiteze la a constata „cu îngrijorare” că progresele realizate în tratative „nu sunt totuși suficiente” și îl vor invita pe negociatorul-șef Michel Barnier „să intensifice negocierile” până la finalul lui octombrie.

Trei subiecte blochează în prezent negocierile: pescuitul, garanțiile solicitate de Londra în materie de concurență și maniera de soluționare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

Dacă Londra și Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relațiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.