Eurodeputatul român Victor Negrescu a fost desemnat raportorul Parlamentului European pentru un dosar cheie care poate ajuta la aderarea României la spațiul Schengen.

Dosarul se referă la punerea în aplicare a prevederilor tratatelor Uniunii Europene privind procedurile legislative speciale, cum ar fi cele care decid libera circulație a cetățenilor europeni, controalele la frontieră, alegerile europene, cadrul financiar multianual sau compoziția Parlamentului European.

"Raportul are ca obiect clarificarea situațiilor în care apare un conflict de competențe între Consiliu, Parlamentul European și Comisie. Documentul caută să seteze modul în care aceste situații pot fi rezolvate prin intermediul prevederilor tratatelor europene", a declarat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, adăugând că obiectivul său este să arate în cadrul raportului că blocarea aderării României la spațiul Schengen de către Consiliul de Justiție și Afaceri Interne "contrazice principiul cooperării loiale între instituțiile europene și statele membre, dat fiind faptul că recomandările Parlamentului European și ale Comisiei Europene au fost clare în acest sens, iar veto-ul guvernului din Austria nu este întemeiat din punct de vedere juridic".

"Dacă raportul va fi aprobat de Legislativul european în forma pe care o voi propune, atunci acesta poate sta la baza unor argumente juridice prin care Parlamentul European sau Comisia Europeană pot ataca rezultatul votului din decembrie, inclusiv apelând la o procedură mai rapidă a Curții Europene de Justiție a UE", susține Victor Negrescu.

Raportul, inițiat de Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, va fi dezbătut și votat în toamna acestui an.  

Schengen: După vizita lui Karner, România și Austria vorbesc de lucruri diferite

Mai mult pe EurActiv »