Grupul Verzilor/ALE, al patrulea ca mărime din Parlamentul European, l-a ales pe Nicu Ștefănuță în funcția de vicepreședinte.

Nicu Ștefănuță este primul europarlamentar român membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European și primul europarlamentar din Europa de Est ales în această funcție.

În cursa pentru funcția de vicepreședinte au fost trei candidați, Nicu Ștefănuță fiind ales cu 35 de voturi, adică jumătate din sufragii. 

Grupul Verzilor din Parlamentul European este al patrulea ca mărime și numără 71 de eurodeputați din mai multe state din Uniunea Europeană, având doi co-președinți, din Belgia și Germania.

„Aceasta nu este doar o victorie personală, ci o victorie colectivă pentru toți cei care cred în lupta pentru mediu, pentru justiție socială, pentru egalitate și respect. Mai înseamnă și că Verzii Europeni dau încredere proiectului nostru în România. Partidele politice de la putere sunt aceleași care au guvernat România de la Revoluție, nume diferite, scheme diferite, dar aceiași oameni. Resursele naturale, pădurile noastre, orașele noastre au devenit monedă de schimb în scheme corupte pentru a-i îmbogăți pe unii sau pe alții. Este timpul pentru o politică verde adevărată în România” a declarat Nicu Ștefănuță, citat într-un comunicat.

Grupul Verzilor militează pentru o economie mai curată care nu poluează, care are grijă de sănătatea europenilor și care pune pe prim plan cetățeanul de rând. Pactul Verde European are la origine munca de ani de zile a europarlamentarilor din Grupul Verzilor. 

„Tranziția verde trebuie să meargă mână în mână cu cetățenii noștri care se confruntă cu atâtea inegalități, probleme în ceea ce privește locuințe, sărăcie energetică, probleme de sănătate și atât de multă anxietate legată de viitor. Mă voi lupta pentru o Europă mai echitabilă,  care oferă șanse egale tuturor. De la bursele Erasmus, la soluții pentru problema locuințelor, acces gratuit la terapie, transport public gratuit, aer curat și spații verzi, un venit minim care să asigure un trai decent. România și Europa merită o economie verde care nu lasă pe nimeni în urmă” a completat Nicu Ștefănuță.