Comisia Europeana a adoptat luni, 14 noiembrie, doua acte normative care consfintesc intrarea in industria alimentara a noi aditivi alimentari si aduc "mai multa siguranta si transparenta in utilizarea aditivilor". Prima se refera la aditivii din produsele alimentare, iar cea de-a doua lista priveste aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive. Industria bauturilor carbo-gazoase se bucura cel mai mult de autorizarea folosirii glicozidelor derivate din steviol (Stevia) ca indulcitor pentru alimente si bauturi racoritoare.

"Ziua de astazi reprezinta un moment important in eforturile noastre de consolidare a sigurantei alimentare in Uniunea Europeana," a declarat John Dalli, comisarul pentru sanatate si consumatori. "Adoptarea a doua regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetatenilor si, deopotriva, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesati sa le fie mai usor sa stie exact care sunt aditivii autorizati in produsele alimentare," a adaugat el. "in esenta, aceasta inseamna un cetatean mai bine informat si, in acelasi timp, o industrie alimentara a UE dotata corespunzator pentru a introduce noi produse inovatoare si sigure," a concluzionat comisarul Dalli.
 

Prima se refera la aditivii din produsele alimentare si va intra in vigoare in iunie 2013 (aceasta perioada de gratie pentru aplicare a fost considerata necesara pentru a permite industriei alimentare a Uniunii sa se adapteze la noile norme). Aceasta lista, care este, de asemenea, disponibila intr-o baza de date online (https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD), va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar.

Cea de-a doua lista priveste aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive si se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.

Intr-un comunicat trimis pe adresa redactiei Coca-Cola Europa "saluta hotararea Comisiei Europene de a autoriza folosirea glicozidelor derivate din steviol (Stevia) ca indulcitor pentru alimente si bauturi racoritoare. Ca urmare a acestei decizii, Compania Coca-Cola va avea posibilitatea de a oferi mai multe bauturi racoritoare cu gust excelent si aport energetic redus".

Instituirea celor doua liste reprezinta un pas important in punerea in aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat in decembrie 2008, potrivit site-ului reprezentantei CE la Bucuresti.
 
Mai multa transparenta

Transparenta reprezinta un beneficiu important al noii legislatii. Utilizarile autorizate ale aditivilor sunt, de acum inainte, enumerate in functie de categoria de produse alimentare la care pot fi adaugati. Comisia considera ca aceasta este o imbunatatire importanta in comparatie cu vechile liste care erau dispersate in mai multe anexe la trei directive diferite.

Noua lista face sa fie foarte clar, de exemplu, ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt complet interzisi. Asa se intampla, de exemplu, in cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor fainoase, al painii simple, al mierii, al apei si al sucului de fructe.

in alte categorii, de regula cele privind produse alimentare cu grad inalt de prelucrare – precum, de exemplu, dulciurile, snackurile, sosurile si bauturile aromatizate – se autorizeaza un numar mare de aditivi.

in plus, lista de aditivi care pot fi adaugati la alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente sa ramana limitata.
 
 Ce alte schimbari apar ca urmare a noilor dispozitii legislative

Pe langa instituirea celor doua liste, noua legislatie prevede, de asemenea:

  • conditii bine determinate in care se pot adauga aditivi la alimente;
  • o impartire a alimentelor in categorii cu aditivii enumerati intr-o maniera clara, in functie de categoriile de alimente la care pot fi adaugati;
  • un program pentru deplina reevaluare a sigurantei tuturor aditivilor autorizati;
  • orientari si instructiuni clare pentru solicitantii de noi utilizari de aditivi alimentari.

de Ionut Baias