Noi reguli pentru simplificarea instalării rețelelor 5G în UE/Ce s-a discutat în Senatul României
Comisia a adoptat marți Regulamentul de punere în aplicare privind punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, esențiale pentru instalarea la timp a rețelelor 5G. Senatul României va trimite observații CE.
"A cincea generație” de sisteme de telecomunicații, sau 5G, reprezintă una dintre cele mai importante părți componente ale economiei și societății noastre, deoarece sistemele vor contribui la optimizarea proceselor de fabricație și vor permite inovații în domenii precum telemedicina, orașele inteligente și gestionarea energiei curate, contribuind și la realizarea de alte progrese, precizează Comisia Europeană.
Ca parte a noilor norme UE în domeniul telecomunicațiilor, care au intrat în vigoare în decembrie 2018, și în urma mai multor consultări publice care au colectat feedback din rândul părților interesate și al cetățenilor, Regulamentul adoptat astăzi menționează caracteristicile fizice și tehnice ale microcelulelor pentru rețelele 5G.
Regulamentul este menit să contribuie la simplificarea și accelerarea instalării de rețele 5G, care ar trebui să fie facilitată printr-un regim de instalare scutit de permise, dar care include supravegherea din partea autorităților naționale.
În același timp,punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă ar trebui să garanteze protecția sănătății și siguranța persoanelor, prin respectarea unor limite stricte de expunere la nivelul UE, care, pentru publicul larg, sunt de 50 ori mai mici decât nivelurile care ar avea un potențial efect negativ asupra sănătății sugerate de dovezile științifice obținute la nivel internațional.
Impactul vizual și estetic al acestora trebuie să fie minim: să fie ori invizibile, ori să fie montate în mod neobstructiv pe structura de sprijin.
"Rețelele wireless 5G reprezintă un pilon al dezvoltării socioeconomice a Europei, deoarece vor permite furnizarea de noi servicii în sectorul sănătății și al îngrijirilor medicale, al energiei, al transporturilor, al educației și în multe alte domenii. Importanța acestora este și mai evidentă în momentul de față, întrucât rețelele vor juca un rol esențial în redresarea noastră în urma crizei provocate de coronavirus. Împreună cu statele membre, trebuie să deschidem calea pentru introducerea la timp a tehnologiei 5G, fără bariere administrative restrictive, lucru care va aduce cu sine o cerere semnificativă din partea industriei noastre și va amplifica inovarea și competitivitatea la nivel european", a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.
Senatul cere Guvernului și Comisiei Europene să se aplece asupra studiilor privind vulnerabilitățile 5G
Plenul Senatului a adoptat, marți, cu majoritate de voturi, raportul Comisiei pentru Afaceri Europene la proiectul de hotărâre referitor la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - Implementarea rețelelor 5G în condiții de siguranță în UE - Punerea în aplicare a setului de instrumente al UE.
Senatul salută lansarea procesului de reflecție privind beneficiile și vulnerabilitățile utilizării tehnologiei 5G, dar atrage atenția asupra existenței unor studii științifice care semnalează pericolul și vulnerabilitățile tehnologiei 5G și asupra știrilor false, care pot duce la o imagine eronată a opiniei publice despre 5G.
Senatul solicită Comisiei Europene și Guvernului să analizeze "cu prioritate" studiile care atrag atenția asupra vulnerabilităților și pericolelor 5G și să demareze un dialog transparent cu opinia publică și reprezentanții societății civile asupra oportunităților, vulnerabilităților și pericolelor tehnologiei 5G. , precum și să demareze împreună cu reprezentanții societății civile, comunitatea universitară și cea științifică studii ample care să propună soluții pentru eliminarea vulnerabilităților și pericolelor tehnologiei 5G de orice natură.
"Ministerul Sănătății ne-a vorbit despre un program de digitalizare și de medicină online lăudabil, dar același minister lipsește din grupul interministerial care se ocupă de strategia națională 5G și nici nu se pronunță pe îngrijorările reale sau imaginare ale populației pe această temă. Observațiile pentru Comisia Europeană, dar și pentru Guvern sunt numeroase", a declarat în plenul Senatului președinta Comisiei pentru afaceri europene, Gabriela Crețu (PSD).
5G, printre favoritele conspiraționiștilor
Tehnologia 5G e una dintre temele preferate ale conspiraționiștilor din ultima perioadă. Și nu doar în România. În Marea Britanie și Olanda au fost proteste la adresa tehnologiei și au fost distruse antene.
În contextul pandemiei, s-au făcut diverse legături între 5G și coronavirus.
Mindcraftstories face o mică istorie a mișcărilor anti-5G, precizând că înainte de 5G, "dușmanul” a fost Wi-Fi-ul, iar "celebrele grupuri de părinți îngrijorați de sănătatea copiilor lor au fost un creuzet perfect pentru creșterea mișcării".
Comentarii