In goana pentru atragerea investitiilor straine, tot mai multe tari europene au experimentat deja una dintre cele mai simple si rapide metode: reducerea taxelor, in special a nivelului impozitului pe profit. Dosar: Romania in coada investitiilor straine pe cap de locuitor


Desi s-au aliniat acestei tendinte, autoritatile romane se multumesc sa faca pasi marunti. In 2005, impozitul pe profit in Romania va fi redus de la 25 la suta la 22-23 la suta, urmand sa ajunga la 19 la suta in 2007.

Intentia autoritatilor de la Bucuresti s-ar putea dovedi tardiva avand in vedere ca celelalte state din regiune "au furat" startul, diminuand nivelul acestei taxe chiar si pana la 16 la suta.

Avantajele nu au intarziat sa apara: marile companii occidentale au inceput sa-si mute deja o mare parte a operatiunilor in Europa de Est, unde au creat noi locuri de munca, lasand in urma mii de someri in tarile de origine.

Efectul nu este deloc neasteptat, deoarece in aceasta zona rata medie a taxarii este de 19 la suta, fata de 34 la suta in Franta sau 38 la suta in Germania. "Razboiul" reducerii taxelor i-a afectat in special pe gigantii economiei europene- Franta si Germania.

prefera sa castige mai mult in tarile cu fiscalitate redusa, proaspat intrate in UE . Cei doi nu se limiteaza la atat, amenintand voalat ca daca noii membri nu-si maresc impozitele, ar putea fi nevoite sa se descurce cu mai putine ajutoare financiare din partea UE.

Insa analisii si investitorii nu sunt impresionati de semnalele politice, fiind de parere ca tavalugul reducerii fiscalitatii nu va putea fi oprit prea curand. "Impozitele mari pe profit au zilele numarate", apreciaza Rajeev Demello, managerul unui fond de investitii elvetian. "Extinderea va impinge de la spate reforma unor economii europene "sclerozate", cum este cea a Germaniei", a declarat Katinka Barysch, economist-sef la o organizatie non-guvernamentala din Londra.

Primele reactii au aparut deja, mai multe tari din randul vechilor membri adaptandu-se la tendintele de reducere a fiscalitatii. Austria va reduce impozitul pe profit cu 9 la suta, pana la nivelul de 25 la suta. Finlanda a renuntat la trei procente, cerand acum firmelor un impozit pe profit de 26 la suta. Portugalia va reduce de asemenea impozitul pe profit cu 5 la suta- de la 30 la 25 de puncte procentuale. Si Grecia se va alinia nivelulului de 25 la suta, cu 10 la suta mai putin decat este in prezent. Insa cel mai spectaculos este cazul Irlandei, una din cele mai mici state membre, care dupa ce a redus in mai multi pasi impozitul pe profit cu aproape 35 la suta, de la 47 la suta la 12,5 la suta, a reusit sa atraga in 2003 investitii straine comparabil cu Germania.

Cu toate ca au impozite pe profit relativ mici, tari ca Bulgaria sau Ungaria nu stau pe loc, gandindu-se la diminuarea acestei taxe pana la 16 la suta, dupa principiul bulgarelui de zapada. Pe langa fiscalitatea redusa, tarile est europene atrag investitorii si prin costul mult mai mic al fortei de munca. De exemplu, in Europa de vest un muncitor este platit cu peste 22 de euro pe ora (ca sa nu mai vorbim de influenta sindicatelor), in timp ce, pentru aceeasi munca, un "nou venit" in UE castiga cu putin peste 4 euro/ora. Marile companii nu au stat pe ganduri pentru a profita de aceste avantaje.

Oficialii Electrolux au anuntat pe 11 mai ca vor muta productia de aspiratoare din Finlanda in Ungaria, economisind astfel 19 milioane de dolari pe an. Volkswagen produce deja modele Tuareg, Polo si Seat-Ibiza in Slovacia si a anuntat concedierea a 2.500 de muncitori germani in urmatorii doi ani. Oficialii Siemens au anuntat ca vor concedia 5000 de persoane in Germania, pe masura ce vor deschide unitati de productie in Ungaria si in China. Tarile estice nu par deranjate de nivelul de salarizare mai scazut, atat timp cat noile companii creeaza locuri de munca si investesc miliarde de dolari in economiile lor.

Volumul investitiilor straine in tarile proaspat admise in UE a ajuns la 134 de miliarde de dolari, fata de numai 2,2 miliarde in 1990. In cursul anului trecut, aceste tari au reusit sa-si adjudece 14 la suta din totalul proiectelor de investitii, in timp ce partea Germaniei, de exemplu, s-a redus cu circa 4 la suta.

"Europa centrala si de est este o regiune foarte competitiva", a declarat Rudi Lamprecht, seful diviziei de telefoane mobile a grupului Siemens. "Politica fiscala si cea salariala fac parte din procesul de evaluare a tarilor in care investim, deoarece acestea sunt parti importante ale costurilor", a precizat Lamprecht. Poate ca n-ar fi rau ca Guvernul roman sa tina cont intr-o mai mare masura de asteptarile investitorilor straini daca vrea sa-i aduca in tara.

In caz contrar, romanii nu ar trebui sa se mai planga ca, in ciuda facilitatilor de tot felul acordate firmelor straine, acestea ne ocolesc, preferand tarile vecine, unde investitiile pe locuitor sunt, in medie, de patru ori mai mari decat la noi. Adevarul - George Solomon, Raluca Barbuneanu

Va rugam trimiteti luari de pozitie/comentarii cu privire la acest subiect la email: redactie@euractiv.ro