Noile controale vamale post-Brexit stârnesc îngrijorări în Marea Britanie
Marea Britanie va introduce miercuri controale la frontieră pentru produsele alimentare, vegetale și animale importate din UE, stârnind temeri privind creșterea prețurilor, rafturi goale și chiar penurie de flori de Valentine’s Day.
Decizia mult așteptată, urmare a Brexit, va afecta produsele de bază din Marea Britanie, cum ar fi șunca, cârnații și conservele de carne, precum și untul, brânza și smântâna. De asemenea, vor fi afectate florile, relatează AFP, preluată de Euractiv.
Schimbările au fost amânate de cinci ori din cauza temerilor cu privire la efectul asupra creșterii încetinite a economiei și a inflației din Regatul Unit, care rămâne ridicată pe fondul unei crize mai ample a costului vieții.
Începând de miercuri, companiile trebuie să prezinte certificate sanitare și fitosanitare la granița Marii Britanii. Unele mărfuri din Irlanda de Nord se vor confrunta și cu controale vamale complete.
Londra a amânat controalele de când a părăsit uniunea vamală și piața unică a UE în ianuarie 2021, dar exporturile britanice către Uniunee au fost supuse controalelor.
"Foarte îngrijorați"
Marco Forgione, director general al Institutului de Export și Comerț Internațional, care reprezintă importatorii din Marea Britanie, spune că majoritatea companiilor sunt "foarte" îngrijorate de efectele negative ale măsurii.
"Peste 70% (din firmele membre) sunt foarte îngrijorate de impactul acestor schimbări”, a declarat Forgione pentru AFP, citând un sondaj realizat de organizație.
Modificările din această săptămână vor costa firmele din Marea Britanie aproximativ 330 de milioane de lire sterline (388 de milioane de euro) pe an în taxe suplimentare, potrivit estimărilor guvernamentale.
Administrația conservatoare a premierului britanic Rishi Sunak insistă că acest lucru nu va avea un impact semnificativ asupra inflației alimentare.
Dar asta nu a atenuat îngrijorările.
Nu toate companiile vor fi afectate în același mod, deși există semnale de alarmă tot mai mari în rândul producătorilor de fructe și flori, care se bazează pe plante importate din țările UE, în special din Olanda.
Uniunea Națională a Fermierilor din Marea Britanie susține că astfel de întreprinderi horticole se confruntă cu o "amenințare existențială" din cauza modificării regulilor, relatează The Guardian.
Și Asociația olandeză de cultivare a florilor VGB a transmis Londrei îngrijorările sale privind consecințele noilor reglementări.
"Întârzierile în timpul de tranzit și grija insuficientă în manipularea acestor mărfuri ar putea duce la daune și pierderi substanțiale”, a scris VGB, relatează AFP, care a văzut mesajul transmis.
Trandafiri UE cu "risc scăzut"
Organizația a criticat, de asemenea, numărul insuficient de puncte de control la frontieră și a cerut o nouă amânare, în timp ce parlamentarii britanici au cerut guvernului să garanteze că birocrația va duce la lipsa trandafirilor roșii de Ziua Îndrăgostiților.
"Trandafirii din UE sunt clasificați drept bunuri cu risc scăzut, așa că vor fi scutiți de controale la frontieră și nu vor fi afectați de aceste schimbări", a spus guvernul săptămâna trecută.
Nu toate sectoarele au criticat noile controale din Regatul Unit.
Sectorul zootehnic se plânge de faptul că exporturile se confruntă în prezent cu un control mult mai mare către Uniunea Europeană, decât importurile din UE.
"În ultimii trei ani, fermierii britanici s-au confruntat cu controlul UE asupra exporturilor noastre, în timp ce UE s-a bucurat de acces facil continuu la piața din Marea Britanie", a declarat pentru AFP Minette Batters, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor din Anglia și Țara Galilor.
"Acesta nu este doar o problemă pentru competitivitate, fermierii noștri se confruntă cu costuri suplimentare și cu documente, ci și pentru biosecuritatea națiunii noastre".
Perturbări
De la sfârșitul lunii aprilie, guvernul intenționează să introducă controale amănunțite la granițele Marii Britanii.
Asociația britanică a procesatorilor de carne (BMPA) anticipează că vor fi efectuate controale "aleatorii" la frontieră – dar "loturile nu vor fi respinse sau nu vor fi returnate" în timpul unei faze inițiale.
Cu toate acestea, BMPA avertizează că există o "probabilitate semnificativă de întrerupere a lanțurilor de aprovizionare" din aprilie, potrivit unui purtător de cuvânt al asociației, care invocă necesitatea mai multor certificate veterinare.
Aproape jumătate din carnea de porc consumată în Marea Britanie provine din UE, potrivit BMPA.
Andrew Opie, director pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium, se așteaptă ca unele costuri să crească, iar jucătorii mai mici ar putea să nu fie pe deplin pregătiți.
"Deși nu anticipăm probleme larg răspândite... vor exista unii furnizori mai mici care ar putea să nu fie încă pregătiți pentru schimbări", a spus Opie.
El a avertizat că "și verificările vor crea costuri suplimentare pentru comercianții cu amănuntul" care au crescut deja prețurile din cauza inflației crescute.
Pe termen lung, guvernul Regatului Unit propune un sistem simplificat de control la frontieră pentru a partaja date și a valorifica noile tehnologii "inteligente", cum ar fi trackerele GPS.
Aceste planuri "vor ajuta la reducerea costurilor și a dificultăților pentru întreprinderi, ceea ce, la rândul său, va contribui la creșterea economiei”, a menționat Forgione de la Institutul de Export și Comerț Internațional.
Comentarii