Norvegia a decis să închidă rușilor ultimul acces direct în spațiul Schengen.

Începând cu data de 29 mai, majoritatea turiștilor ruși nu vor avea voie să intre în Norvegia, care împarte cu Rusia o graniță de 198 de kilometri,  „în conformitate cu abordarea Norvegiei de a sprijini aliații și partenerii în reacțiile lor împotriva războiului din Ucraina”, așa cum a explicat ministrul de justiție, Emilie Enger Mehl.

Trebuie subliniat însă că granița dintre Norvegia și Rusia, dincolo de extinderea sa în kilometri și suprafață, este situată în nordul îndepărtat, cu fața spre Arctica, și într-o zonă cu o densitate foarte mică a populației, departe de orașele mari.

Norvegia, membră a NATO, dar nu a UE, a încetat să mai elibereze rușilor vize turistice în primăvara anului 2022, după ce Moscova a invadat Ucraina. Însă deținătorii de vize pe termen lung eliberate anterior, sau cei care aveau vize din alte țări membre Schengen încă puteau intra prin singurul punct de trecere a frontierei, Storskog-Boris Gleb.

Din 29 mai nu vor mai putea face acest lucru, cu excepția celor care vin pentru muncă și studii și a celor care vizitează rude apropiate rezidente în Norvegia, sau a cetațenilor ruși care pleacă în alte țări din zona comună. Potrivit poliției, de la începutul anului, 5.102 persoane cu vize de turist au trecut granița din Rusia.