Norvegia, Suedia și Finlanda vor crea coridorul de transport militar în Arctica
În luna martie, NATO a organizat cel mai mare exercițiu militar al Alianței Atlantice din această regiune de la sfârșitul Războiului Rece, transmite Le Monde.
Cele trei țări nordice au încheiat un nou acord militar. Premierul norvegian, Jonas Gahr Store, a anunțat joi, 20 iunie, crearea unui coridor militar care traversează nordul Norvegiei, Suedia și Finlanda, până în Arctica. Acest acord reprezintă "un pas important" pentru aceste trei țări, acum membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a spus domnul Store.
Finlanda și Suedia au renunțat la zeci de ani de nealiniere militară după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Helsinki s-a alăturat Alianței Atlantice în aprilie 2023. Apoi suedezii au făcut același lucru în luna următoare. La finalul unei întâlniri cu omologul său suedez, Ulf Kristersson, și președintele finlandez, Alexander Stubb, șeful guvernului norvegian a explicat interesul cu privire la noul acord: "Acest lucru va permite transportul rapid de personal și echipamente din porturile norvegiene spre Finlanda prin Suedia".
În luna martie, NATO a organizat "Nordic Response Exercice" ("Exercițiul de răspuns nordic" - n.tr.) în această regiune. Acest program militar, integrat în Operațiunea "Steadfast", a fost cel mai important exercițiu al Alianței de la sfârșitul Războiului Rece (1989). La rândul său, Rusia lui Vladimir Putin și-a consolidat capacitățile militare în Arctica, care găzduiește puternica sa flotă nordică.
Guvernul norvegian a anunțat în comunicatul său că miniștrii Apărării vor conduce lucrările de organizare a acestui coridor de transport. "Împreună, ei vor identifica blocajele, vor actualiza reglementările și legislația necesare și vor investi în infrastructura necesară pentru a asigura mobilitatea militară rapidă și eficientă", se arată în comunicat.
Arctica a devenit o regiune strategică în ultimii ani. Topirea gheții, din cauza încălzirii globale, a deschis noi rute de navigație și a oferit perspective de exploatare a zăcămintelor de bogății, precum petrol, gaze și minerale.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNI
Comentarii