Norvegia a anunțat că va aloca peste 250 de milioane de coroane (aproape 21,5 milioane de euro) securității nucleare în Ucraina pe fondul temerilor legate de centrala de la Zaporijie după distrugerea unui baraj, scrie La Libre Belgique.

"Războiul ilegal inițiat de Rusia amenință securitatea nucleară în Ucraina", a subliniat Ministerul norvegian al Afacerilor Externe într-un comunicat.

"Un accident nuclear în Ucraina ar avea consecințe nu numai pentru Ucraina, ci și dincolo de frontiere", a adăugat acesta.

Ajutorul va fi repartizat între o contribuție de 100 de milioane de coroane pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a permite experților acesteia să-și mențină prezența în mai multe centrale nucleare printre care Cernobîl și Zaporijjia, și 150 de milioane pentru a întări siguranța instalațiilor.

Suma va veni din "programul Nansen", un plan de ajutor multianual care prevede furnizarea de către Norvegia a 75 de miliarde de coroane ajutor civil și militar Ucrainei pe perioada 2023-2027.

Acest anunț vine într-un context de îngrijorări privind centrala de la Zaporijjie, ocupată de anul trecut de ruși, după distrugerea barajului de la Kahovka de pe Nipru, marele fluviu ucrainean a cărui apă era utilizată pentru a răci cele șase reactoare ale centralei.

Situația este "gravă", dar în curs de stabilizare, estimase șeful AIEA, Rafael Grossi, cu ocazia unei vizite la fața locului joia trecută.

AIEA dispune în permanență de o echipă de experți în această centrală, vizată de altfel de bombardamente și deconectată de la rețeaua electrică de mai multe ori.

Moscova și Kievul își aruncă reciproc răspunderea pentru distrugerea, pe 6 iunie, a barajului  de la Kahovka, situat într-o zonă  aflată sub control rusesc, care a inundat orașe și sate pe ambele maluri ale Niprului, a făcut zeci de victime și a obligat mii de persoane să-și evacueze domiciliile.

Extindere bugetară de 50 de miliarde de euro la bugetul UE pentru a ajuta Ucraina până în 2027 

"Propunem o rezervă financiară pentru următorii patru ani de 50 de miliarde de euro. Aceasta include atât împrumuturi cât și subvenții", a declarat președinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-un briefing de presă, relatează La Libre Belgique.

Această rezervă va permite să dăm o "perspectivă" ucrainenilor și "ar trebui de asemenea să incite alți donatori să se angajeze", a continuat Ursula von der Leyen.

Ea ne va permite să calibrăm cu adevărat sprijinul nostru financiar în funcție de evoluția situației de pe teren, deoarece știm toți că un război cere de la noi cea mai mare flexibilitate", a explicat președinta Comisiei.

Această extindere a bugentuui multianual 2021-2027 va trebui aprobată în unanimitate de statele membre și să primească acordul Parlamentului European.

Ursula von der Leyen a mai propus o creștere a bugetului Uniunii Europene cu 15 miliarde de euro pentru gestionarea migrației. Aceste fonduri vor fi destinate ajutării statelor membre să "întărească controlul la frontiera noastră externă" și cooperării cu țările terțe, a detaliat ea.

În afară de asta, președinta Comisiei a cerut 10 miliarde de euro în plus pentru a întări "reziliența și competitivitatea" economiei europene."Suntem într-o lume complet diferită de cea din 2020 cand bugetul multianual al UE a fost negociat.", a explicat ea, subliniind că războiul din Ucraina și pandemia de Covid au crescut considerabil nevoile financiare ale Uniunii.

Sursa: RADOR