Norvegia va deveni a treia țară care va dona Kievului avioane de luptă F-16 pentru consolidarea arsenalului său aerian datând din epoca sovietică, au informat joi trei mass-media norvegiene, fără a cita vreo sursă, conform The Defense Post.

Nu a fost anunțat nici numărul de avioane, nici data livrării, în timp ce Ucraina continuă o contraofensivă anevoioasă împotriva forțelor ruse din est.

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a ministrului apărării din Norvegia nu a putut „nici să confirme, nici să infirme” informațiile presei.

Informațiile au venit în momentul în care premierul norvegian Jonas Gahr Store a făcut o vizită surpriză la Kiev, joi, de Ziua Independenței Ucrainei.

În timpul vizitei sale, Norvegia a anunțat că va furniza Kievului rachete antiaeriene Iris-T, echipamente de deminare și un pachet de ajutor de 1,5 miliarde de coroane (141 milioane de dolari) pentru achiziționarea de gaz și electricitate în această iarnă.

Dar nu a existat niciun anunț oficial cu privire la F-16. Prim-ministrul Store urma să susțină o conferință de presă la Kiev joi, mai târziu.

Dintre cele 57 de F-16 pe care Norvegia le are oficial la vânzare, 32 au fost deja vândute României și 12 au fost vândute grupului american Draken International, dar nu au fost încă livrate.

Dacă se vor confirma rapoartele radiodifuzorilor NRK și TV2 și ale ziarului Aftenposten, Norvegia va deveni a treia țară, după Danemarca și Țările de Jos, care va oferi avioane F-16 Ucrainei.

Copenhaga a promis 19 avioane, în timp ce Haga va livra 42, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

sursa: RADOR