Noua coaliție a Germaniei e deja în dezacord referitor la ceva ce tocmai convenise

Conținutul acordului de coaliție, semnat de nici o săptămână, a devenit măr al discordiei, iar guvernul nici n-a apucat să fie învestit, scrie „Politico” (Belgia).
Coaliția de guvernare a Germaniei se confruntă cu un start dificil, chiar dacă guvernul nici n-a fost învestit.
Blocul creștin-democrat conservator din Bundestag (CDU/CSU) și social-democrații (SPD) de centru-stânga au finalizat acordul de coaliție acum șase zile. Însă noua alianță e deja năpăstuită de confuzie și conflicte referitor la politicile convenite: sunt bătute în cuie sau dependente de buget?
„Nu facem promisiuni pe care nu le putem îndeplini”, a declarat cancelarul desemnat Friedrich Merz de la CDU într-un interviu acordat postului german ARD, referindu-se la principala promisiune a SPD, scutiri fiscale pentru cetățenii cu cu venituri mici și medii.
Deși acordul cuprinde măsura, Merz subliniază că toate angajamentele depind de fondurile disponibile și invocă o clauză din documentul de 144 de pagini care afirmă că orice măsură - de la scutiri fiscale la investiții în infrastructură - trebuie să fie viabilă financiar pentru a fi implementată.
De aici și o doză de confuzie pentru SPD.
Co-președinta SPD Saskia Esken afirmă că scutirea fiscală constituie un „acord clar” și argumentează că „muncitorii și economia” au nevoie de un semnal de încredere. „Se afirmă fără echivoc în contractul coaliției”, a declarat ea pentru Rheinische Post.
Partidele nu se înțeleg nici în privința politicii externe. În același interviu Merz a reiterat că vrea să-i trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă, în coordonare cu partenerii europenii.
Însă ministrul interimar al apărării Boris Pistorius, lider SPD și probabil ocupantul funcției și după învestirea guvernului, a replicat sec. „N-am spus niciodată că agreez acest lucru”, a declarat luni la un eveniment SPD din Hanovra. A mai avertizat că sunt „multe argumente bune” contra deciziei și că planul european nu ar fi fezabil.
În plus SPD mai e și dezbinat. Aripa de tineret – Jusos, cam 12% din membri – se împotrivește ferm acordului, dar mai cu seamă controlului strict asupra imigrației. Liderul ei, Philipp Türmer, a calificat acordul drept „bombă cu ceas” și a declarat: „noi votăm contra. Ar fi necesare multe ameliorări pentru ca Jusos să-l voteze”.
Practic e un apel la renegociere, o variantă respinsă categoric de conducerea SPD. „A doua rundă nu va exista”, a declarat președintele SPD Lars Klingbeil. „Dacă nu va merge, vor fi noi alegeri sau un guvern minoritar”.
Cam 358.000 de membri SPD trebuie să voteze acordul până pe 29 aprilie. Dacă va fi aprobat, Bundestagul va vota probabil pe 6 mai numirea lui Merz drept cancelar.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii