Nouă state membre ale Uniunii Europene au lansat joi o inițiativă vizând reformarea procesului decizional al UE în materie de apărare și de politică externă, un subiect care divizează de mult vreme blocul comunitar.

Reunite într-un "grup de prieteni", cele nouă state - Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania și Regatul Țărilor de Jos - pledează pentru introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe și de securitate comune a UE, în locul votului în unanimitate în vigoare în prezent, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Într-un comunicat emis la Berlin, cele nouă state declară că propunerea vizează să "amelioreze eficacitatea și viteza procesului de decizie" al diplomației europene.

"În contextul războiului de agresiune rus în Ucraina și al provocărilor în creștere la nivel internațional, membrii grupului de prieteni sunt convinși că procedura decizională trebuie ajustată", afirmă semnatarii.

Tentative similare au mai fost lansate în trecut, fără succes.

Statele mici din Uniune, în special, se tem că vocea lor nu va mai fi conta dacă vor pierde opțiunea de veto.

Aceste state consideră că ar putea fi perdante dacă toate deciziile ar fi luate cu majoritate calificată, mod utilizat în prezent pentru majoritatea afacerilor UE, cu excepția anumitor domenii precum politica externă și de securitate.

Acest tip de vot necesită acordul a 15 state din 27, cu condiția ca ele să reprezinte peste 65% din cele 450 milioane de locuitori din Uniune.

El favorizează, așadar, Franța și Germania, țările cele mai populate din UE.

Dacă o majoritate simplă de țări (14 din 27) se va pronunța pentru lansarea unui proces de modificare a tratatului, vor putea începe negocierile.

Cu toate acestea, unanimitatea este necesară pentru ratificarea unei modificări a tratatului, iar anumite state ar putea de asemenea să organizeze un referendum, ceea ce ar constitui un obstacol suplimentar.