Noul parlament al Poloniei a declarat că reorganizarea sistemului judiciar decisă de precedentul guvern, condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), este neconstituțională, transmite DPA, citată de Agerpres.

Modificările aduse Consiliului Național Judiciar de fostul executiv în anii 2018, 2021 și 2022 fuseseră adoptate cu ''încălcarea brutală a Constituției Republicii Polone'', arată o rezoluție adoptată miercuri de parlamentul polonez.

Varșovia se află de mai mulți ani în dispută cu Comisia Europeană în legătură cu reformele controversate ale sistemului judiciar puse în aplicare de guvernul PiS.

Executivul comunitar a reclamat Polonia la Curtea de Justiție a UE (CJUE) și încă blochează miliarde de euro din fondul european de redresare post-COVID-19 din cauza obiecțiilor față de reformele respective.

Noul guvern condus de premierul Donald Tusk, care și-a preluat mandatul în urmă cu o săptămână, a anunțat că va abroga reformele judiciare promovate de PiS în ultimii ani.

Disputa cu Bruxellesul a fost cauzată și de schimbările privind compoziția Consiliului Național Judiciar, care este însărcinat cu numirea judecătorilor.

În 2018, PiS a modificat acest organism, astfel încât o majoritate a membrilor nu mai erau desemnați de către alți magistrați, ci de către parlament.

CJUE a criticat această schimbare, luând decizia că ea ridică semne de întrebare justificate asupra independenței sistemului judiciar din Polonia.