Premierul Nikolai Denkov s-a înconjurat de consilieri cu un trecut politic pestriț. Pentru o parte a cabinetului său politic, Denkov a pariat pe persoane apropiate din perioada în care a fost ministru al Educației.

Pentru alte funcții, însă, se bazează pe figuri bine conectate în partidele care susțin cabinetul, potrivit unei solicitări făcute de cotidianul Sega la Biroul de presă al guvernului despre membrii cabinetului politic al lui Denkov numiți până acum.

Ivan Modev a devenit șeful cabinetului politic al premierului. Modev este o figură - cheie în construcția partidului Continuăm Schimbarea (PP) și un apropiat a lui Denkov - el i-a condus cabinetul politic în calitate de ministru al Educației. Modev are o biografie stufoasă în domeniul politicilor de tineret, cu poziții solide în diferite guverne. El este fiul fostului consilier municipal al Partidului Socialist Bulgar (BSP) și guvernator regional al capitalei Sofia, Todor Modev.

Ivan Modev a condus diverse structuri legate de finanțarea europeană a politicilor de tineret și educație, a fost directorul direcției cheie pentru gestionarea fondurilor structurale în domeniul educației sub ministrul Todor Tanev.

Este interesant că sora lui Ivan Modev - Mariela Modeva, a fost viceministră a Turismului în primul guvern Petkov, iar apoi în guvernele interimare și s-a pregătit și acum pentru post. Totuși, potrivit unor informații, ea a renunțat din cauza dubiilor că va ajunge într-o situație de conflict de interese. Modeva este o apropiată a BSP și a fost chiar candidat pentru postul de europarlamentar din partea partidului în 2019.

Interesantă este alegerea consilierilor în domeniul securității și problemelor complexului militar-industrial. Pentru postul de consilier de politică externă și politică de securitate a premierului este numit Dragomir Zakov, care a fost ministru al apărării în cabinetul lui Kiril Petkov și a fost în cărți pentru postul de ministru de externe în încercarea nereușită a lui Nikolai Gabrovski de a forma un cabinet cu mandatul GERB. Zakov a anunțat pe profilul său de Facebook că devine consilierul lui Denkov.

Zakov a devenit celebru când a fost numit ministru al apărării în cabinetul lui Kiril Petkov, pe repede înainte. Până atunci, el a fost reprezentantul permanent al Bulgariei în NATO și l-a înlocuit în funcția de șef al Ministerului Apărării pe Stefan Ianev, care a fost nevoit să plece la acel moment. Zakov a primit sprijinul a 184 de parlamentari din partea grupurilor Continuăm Schimbarea (PP), GERB-SDS, BSP, Există un astfel de Popor (ITN) și Bulgaria Democrată (DB). Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) s-a abținut, iar „Renașterea” nu a participat la vot.

Alegerea lui Zakov a fost neașteptată. Cu doar o jumătate de oră înainte de începerea ședinței în plen, încă se credea că expertul militar Todor Tagarev (PP) va fi în fruntea instituției. Nici până acum nu este clar motivul real pentru care a fost nevoie de înlocuirea lui cu Zakov. Tagarev este acum ministru al apărării, iar Zakov este consilier al prim ministrului Denkov.

Denkov a decis să-l păstreze pe consilierul predecesorului său Gîlîb Donev la Securitate Internă - pe Dancho Diakov. Până acum, el a fost secretar al Consiliului de Securitate al Consiliului de Miniștri sub Donev și probabil va rămâne în post. Diakov a fost considerat unul dintre cei mai apropiați oameni de președintele bulgar Rumen Radev în primul său mandat. Atunci, el i-a fost consilier militar de securitate. În 2018, Radev l-a făcut în mod neașteptat șef al Serviciului Național de Securitate, ceea ce a confirmat că i-a fost foarte loial.

Și mai surprinzător, însă, a fost că Diakov a părăsit postul în 2019, din motive necunoscute până acum și nu a rămas la Președinție. Atunci, el s-a dus la Biroul de protecție, când aceasta a fost în subordinea procurorului general de atunci Ivan Gheșev. Faptul că a părăsit și acest post a fost clar când a devenit secretar al Consiliului de Securitate la Ministerul Afacerilor Externe, pe vremea premierului interimar Gâlâb Donev. Ceva ce nu ar fi putut avea loc fără acordul președintelui Radev.

Diakov a absolvit în 1987 Facultatea Militară de la Universitatea de Cultură Fizică „Gheorghi Dimitrov”. Din 1992 lucrează pentru Poliția Militară, iar apoi timp de 4 ani a fost și directorul acesteia. Atunci a devenit și general. Înainte de a deveni consilier al lui Radev, a lucrat la Comandamentul Aliat al NATO din Brunssum, Olanda.

O persoană apropiată generalului Atanas Atanasov va fi responsabilă de problemele industirie militare. Veselin Markov, fost angajat al DANS, a fost ales în această funcție. Markov este un colaborator fără simbrie în Adunarea Națională al copreședintelui Bulgariei Democrate, generalul Atanas Atanasov. Markov își asumă un portofoliu cheie pe fondul războiului din Ucraina și a intențiilor noului cabinet pentru o politică mai activă în acordarea de sprijin Kievului.

Tania Germer va fi responsabilă pentru relațiile bilaterale și problemele UE în cabinetul politic. Germer a apărut într-o listă de experți angajați cu contracte civile în guvernul „Petkov”. O verificare în Registrul Comerțului arată că ea a fost în conducerea agențiilor de asigurări de export și de promovare a comerțului în guvernul lui Simeon de Saxa Coburg Gotha și a fost și în conducerea Poștei Bulgare. Margarita Parașkevova va fi responsabilă de problemele administrative în cabinetul lui Denkov. Ea a fost în echipa Ministerului Educației, la Direcția pentru Resurse Umane.

De organizațiile internaționale și de cooperarea se ocupă de Ekaterina Dimitrușeva, juristă. Ea a fost deputată din partea PP în cea de-a 47-a Adunare Națională de la Sofia.Cabinetul politic îl mai include și pe Plamen Slavov - secretar parlamentar, și pe Rumiana Dilova – colaborator în cabinetul lui Ivan Modev.  

Mariya Gabriel se va baza pe o persoană din Bruxelles 

Vicepremiera Mariya Gabriel se va baza în biroul său pe o persoană cu care lucrează de ani de zile - Maria Koleva. Ea a fost adjuncta șefei de cabinet a lui Gabriel în calitate de comisar european, pentru portofoliile Educație, programul Erasmus, educație digitală.

Secretarul parlamentar al Mariyei Gabriel va fi Elena Naidenova, nominalizată pe listele parlamentare GERB ca și candidat pentru deputat la Sofia.

Desislava Cerneva a fost numită în postul de consilier. O persoană cu același nume a lucrat ca expert la Direcția pentru Fonduri Europene de Competitivitate a Ministerului Economiei în mandatul cabinetului Borisov III. De asemenea, Rosița Țoneva a fost adusă și în cabinetul Mariyei Gabriel ca expertă.

Principii 

Ziarul „Sega” a pus încă o dată întrebarea de principiu dacă listele complete ale cabinetelor politice vor fi publicate pe site-ul guvernului, astfel încât aceste informații să fie ușor accesibile.

Membrii cabinetelor politice depun oricum declarații conform Legii anticorupție, care sunt publice. În același timp, numele acestora nu sunt anunțate ca parte componentă, atât din Consiliul de Miniștri, cât și din ministere. Și acest guvern nu are ambiția de a schimba această practică.

„În ceea ce privește publicarea membrilor cabinetului politic al premierului și al viceprim-ministrului pe site-ul Consiliului de Miniștri, vă atragem atenția că nu există o astfel de practică, dar suntem la dispoziția dv. pentru a vă oferi aceste informații la cerere”, a scris Serviciul de presă al guvernului pe acest subiect.

Sursa: RADOR