Prim-ministrul Luis Montenegro a format un guvern minoritar, fără ajutorul extremei drepte. Socialiștii sunt dispuși să încheie acorduri punctuale, informează Les Echos.

Portugalia marchează revenirea dreptei la putere. Guvernul condus de Luis Montenegro, liderul coaliției de dreapta moderată Alianța Democrată (AD), își începe mandatul marți. Situația lui este însă precară din cauza lipsei unei majorități solide în hemiciclu.

Alegerile legislative din 10 martie i-au dat un avans foarte restrâns, având 80 de deputați față de cei 78 de socialiști, dintr-un total de 230 de locuri în Parlament. A luat prin surprindere apariția formațiunii de extremă dreapta Chega, care a ajuns pe a treia poziție cu 18% din voturi și 50 de mandate, tulburând astfel apele.

Luis Montenegro a respins în mod clar posibilitatea unui guvern de uniune de dreapta cu Chega, spre deosebire de ceea ce ar dori unii colegi din partidul său. „Nu înseamnă nu”, a repetat în timpul campaniei, și acum a ales să formeze un guvern minoritar, ținând extremiștii la distanță. Aceștia din urmă sperau să poată forța o intrare în executiv și nu apreciază această marginalizare.

Au dovedit-o săptămâna trecută, blocând alegerea președintelui Parlamentului. Haosul instituțional a fost rezolvat datorită unui acord de ultimă oră între dreapta moderată și socialiști. Aceștia vor asigura o președinție rotativă, doi ani pentru dreapta apoi doi ani pentru PS, pentru a eluda veto-ul formațiunii Chega.

Înseamnă acest acord nașterea unui pact „bloc de centru”, între moderații de dreapta și de stânga? „Vreau să guvernez împreună cu toate partidele, în special cu PS”, a spus deputatul de centru-dreapta Hugo Soares, semnalând o legătură privilegiată a formațiunii sale cu centru-stânga.

Nici un pact legislativ

Partidul Socialist respinge această lectură: nu există un pact, ci un simplu sprijin unic, care se va limita la situații concrete. „Nu vom juca rolul de balama” - a avertizat liderul PS Pedro Nuno Santos. Mai presus de toate, nu se pune problema de a vedea în acest pact un acord legislativ sau începuturile unei mari coaliții în stil german, avertizează socialiștii.

Noul prim-ministru Luis Montenegro este așteptat să-și prezinte programul de guvernare Parlamentului pe 10 aprilie. Socialiștii au anunțat că nu se vor opune, „din responsabilitate instituțională”, pentru a evita o paralizie a țării care ar putea întârzia sosirea fondurilor europene și implementarea Planului de redresare și Reziliență.

De asemenea, socialiștii sunt gata să voteze, în următoarele săptămâni, creșterile salariale promise profesioniștilor din sănătatea publică, învățământ și forțele de securitate.

Dar ei avertizează deja că cooperarea lor nu va trece de negocierea bugetului 2025, care va începe în toamnă.

Prim-ministrul Luis Montenegro a fost avertizat. Știe că zilele guvernului său sunt numărate dacă nu găsește un răspuns la fragilitatea parlamentară a formațiunii sale. Cel mai bun atu al său este marja financiară lăsată de guvernul socialist la încheierea mandatului, cu un excedent bugetar de 1,2% - sau 3,2 miliarde de euro în vistieria statului.

Linie ambiguă de acțiune

La rândul lor, socialiștii trasează o linie de acțiune ambiguă, pe de o parte deschisă dialogului, pe de altă parte combativă, pentru a evita imaginea unei alianțe la centru care ar putea alimenta extremele.

Este vorba de a exercita „opoziție responsabilă” în fața „anarhiei și haosului din Chega”, argumentează deputatul PS Francisco Cesar. Este greu de prezis cum va evolua jocul politic: extrema dreaptă intenționează să se facă auzită de acum până la alegerile europene din iunie.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA