„Nu există nicio procedură rapidă de aderare la UE”, a amintit premierul olandez Mark Rutte, joi, la Versailles, în timp ce Ucraina a depus o cerere în speranța de a adera „fără întârziere” la blocul comunitar al celor 27 de state, relatează AFP.

„Aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de lungă durată, dacă există într-adevăr una”, a adăugat el, ajungând la summitul european de lângă Paris, care intenționează să reafirme sprijinul european pentru țara atacată de Rusia.

Urmează să reafirmăm că „ne dorim să lucrăm intens cu Ucraina, ceea ce facem deja, indiferent de perspectivele unei candidaturi de aderare”, a precizat el.

„Nu putem da impresia ucrainenilor că totul se poate întâmpla peste noapte”, a mai avertizat omologul său din Luxemburg, Xavier Bettel.

"Vom discuta despre Ucraina ca membru al familiei noastre europene. Ne dorim o Ucraina liberă și democratică cu care împărtășim un destin comun", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cei 27 sunt împărțiți în chestiunea unei viitoare aderări a acestei republici ex-sovietice la Uniunea Europeană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut UE să-i integreze țara „fără întârziere”, înainte de a depune o cerere oficială.