Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că nu va exista "nicio victorie militară" a Rusiei și "nicio pace dictată" de Vladimir Putin în războiul său contra Ucrainei, la o conferință internațională la Berlin, în prezența lui Volodimir Zelenski.

”Promovarea acestei conștientizări este miza summitului de pace care va avea loc în weekend în Elveția", a spus liderul german, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Împreună cu parteneri din toate regiunile lumii, ne vom face auzită vocea în mod clar: susținem dreptul internațional și Carta ONU! Aceasta înseamnă că sprijinim Ucraina atacată - atât timp cât este necesar", a continuat el.

Scholz le-a cerut aliaților occidentali să facă mai mult pentru a permite Ucrainei să se apere împotriva bombardamentelor rusești asupra infrastructurii sale vitale și civile.

"Ceea ce armata ucraineană are nevoie cel mai mult astăzi sunt muniții și arme, în special pentru apărarea aeriană", a spus el, amintind că Berlinul a decis recent să livreze un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot.

"Aș dori să le cer tuturor celor care se află astăzi aici să sprijine inițiativa noastră de apărare aeriană ucraineană, cu tot ce este posibil", a spus el.