Numărul neregulilor în cheltuirea bugetului Uniunii Europene a crescut în anul trecut față de 2020, în timp ce riscurile bugetare ar putea spori ca urmare a războiului din Ucraina, indică un nou raport al Curții de Conturi Europene (ECA).

Raportul publicat joi examinează modul în care sunt utilizate fondurile de la bugetul UE și dacă sunt respectate regulile blocului comunitar în acest domeniu, notează, joi, euractiv.com, citat de Agerpres.

Pentru anul 2021, experții ECA au constatat o creștere de la 2,7% la 3% a erorilor în cheltuirea bugetului UE, care s-a ridicat la 181,5 miliarde euro.

Mai mult, potrivit ECA, rata erorilor materiale în ''cheltuielile cu risc ridicat'' a fost de 4,7% anul trecut, comparativ cu 4% în 2020.

''Constatările noastre confirmă încă o dată evaluarea noastră precedentă conform căreia modul în care sunt distribuite fondurile are un impact asupra nivelului erorilor'', a declarat președintele ECA, Tony Murphy, într-o conferință de presă.

Potrivit raportului, neregulile sunt cauzate în principal de natura complexă a regulilor și a criteriilor de eligibilitate care guvernează acest tip de cheltuieli.

De asemenea, specialiștii ECA au identificat 15 cazuri de presupusă fraudă, față de doar șase în 2020, care au fost raportate Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF). Cinci investigații au fost deschise, potrivit raportului ECA.

Printre altele, raportul evidențiază riscurile pe care războiul actual din Ucraina le-ar putea ridica pentru bugetul UE. Președintele ECA a avertizat că riscul imediat este potențiala nerambursare a creditelor emise pentru a sprijini Kievul.

În 20 septembrie, Consiliul UE a adoptat un pachet suplimentar de asistență pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde euro, sub formă de credite.