În 2022, autoritățile maghiare au reținut 269.254 de migranți, ceea ce înseamnă o medie de 738 de persoane pe zi, a declarat miercuri consilierul principal pentru securitate internă al premierului Ungariei, György Bakondi.

Pentru a ilustra creșterea, György Bakondi a spus că în 2021 au fost reținute 122.239 de astfel de persoane, ceea ce reprezintă o medie de 335 de persoane pe zi, relatează MTI.

În plus, anul trecut au fost prinși 1924 de traficanți de persoane, față de 1277 în anul precedent, ceea ce înseamnă, de asemenea, o creștere semnificativă. În închisorile din Ungaria se află, deja, 2500 de traficanți de persoane din 73 de țări.

Acest lucru înseamnă costuri suplimentare de aproximativ trei miliarde de forinți, a spus György Bakondi.

Consilierul principal pentru securitate internă a relatat că la paza frontierei participă aproximativ 500 de agenți de securitate înarmați și 13 476 de grăniceri. A crescut și numărul forțelor străine de la granița cu Serbia; Austria furnizează 70 de polițiști, Turcia 50, Cehia 237, iar Slovacia 39.

György Bakondi a specificat că, anul trecut, 706 ofițeri de poliție maghiari au îndeplinit sarcini de pază a frontierelor în străinătate; dintre aceștia, 40 au lucrat în Serbia, 349 în Macedonia de Nord și 317 la Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).

În 2022, îndeplinirea sarcinilor de pază a frontierelor a costat 650 de miliarde de forinți (aprox. 1,64 milioane de euro), iar 98,5% din această sumă a fost acoperită din bugetul de stat al Ungariei, a explicat Bakondi.

Oficialul ungar a subliniat că numărul celor care vor să treacă ilegal frontiera de stat a Ungariei este în continuă creștere, fără nicio schimbare, țara continuând să se afle în direcția principală a rutei balcanice. Cei care sosesc aici sunt, de obicei, ajutați de traficanți de persoane și nu dețin documente.

Potrivit lui György Bakondi, actele violente comise de migranți și de traficanții de persoane sunt frecvente, existând inclusiv cazuri în care oamenii sunt înarmați atunci când încearcă să forțeze trecerea frontierei. A devenit ceva caracteristic ca la frontieră să avem de-a face cu grupuri de bărbați tineri, precum și prezența în regiune a unor persoane periculoase, cunoscute la nivel internațional, a subliniat consilierul.

Anul trecut s-a putut observa prezența întregului repertoriu de crimă organizată; mai mult decât atât, pe partea sârbă a apărut și împărțirea teritoriului între grupurile de traficanți de persoane, respectiv conflictele armate aferente, a adăugat Bakondi.

Potrivit informațiilor furnizate de acesta, anul trecut s-a întâmplat de 265 de ori ca migranții să atace grănicerii maghiari care patrulau la granița cu Serbia; în 169 de cazuri au fost avariate autovehiculele acestora, iar în 43 de cazuri, echipamentele tehnice. În aceste atacuri au fost răniți 12 polițiști și 29 de militari care se aflau în misiune, a relatat György Bakondi.

Pe ruta balcanică, la granița cu Ungaria au ajuns mai ales migranți din Afganistan, Siria, Pakistan, Maroc și India. Potrivit consilierului principal pentru securitate internă, Turcia are o importanță crucială pe această rută: acolo, chiar și numai printre imigranții ilegali înregistrați se află 3,6 milioane de sirieni și 400 000 de persoane care provin din alte locuri, iar fluxul spre Uniunea Europeană este unul continuu.

György Bakondi a vorbit și despre faptul că anul trecut, din Ucraina au sosit în Ungaria 1 025 667 de persoane; 210 dintre acestea au solicitat statut de refugiat, 186 756 au solicitat permis de ședere temporar, iar 33 182, azil.

Autoritățile maghiare au oferit găzduire în locații desemnate pentru 13 472 de persoane, iar 674 au beneficiat de tratament în spital. Potrivit consilierului, este de așteptat ca și în 2023, la granița cu Serbia să existe o presiune continuă a migrației. În același timp însă, aderarea Croației la Spațiul Schengen conferă posibilitatea regrupării unor forțe și active la frontiera cu Serbia.

Sursa: RADOR