Comisia pentru afaceri juridice a PE s-a pronunțat în favoarea unei acțiuni în justiție împotriva Comisiei Europene în legătură cu ceea ce consideră că este un eșec în nesancționarea încălcării legislației de către statele membre UE.

"Restricționarea drepturilor fundamentale și a independenței sistemului judiciar de către guvernele din Ungaria sau Polonia reprezintă o amenințare serioasă pentru cetățenii acestor țări, dar și pentru controlul fondurilor UE acordate acestor guverne", a declarat raportorul comisiei parlamentare, Serghei Lagodinski. Exact acesta este motivul pentru care a fost creat mecanismul de condiționalitate privind statul de drept, a adăugat el.

Mingea se află acum în curtea președintelui Parlamentului European, David Sassoli, oficialul european care ar trebui să depună plângerea, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Există însă și varianta unui vot în acest sens din partea întregului parlament.

Data limită pentru depunerea plângerii împotriva Comisiei Europene este 2 noiembrie.

Disputa se referă la mecanismul UE de condiționalitate privind statul de drept, în vigoare de la începutul anului. Acesta prevede că țărilor UE li se poate tăia accesul la fondurile din bugetul comun dacă există riscul utilizării necorespunzătoare a banilor ca urmare a încălcării statului de drept.