RĂZBOI ÎN UCRAINAO nouă mobilizare ar fi imperios necesară pentru Rusia
Potrivit unui studiu, potențialul militar al Rusiei își va atinge limitele în decurs de un an și jumătate. Moscova ar fi nevoită să mobilizeze din nou o parte din populație, scrie Clément Machecourt în „Le Point” (Franța).
Obținerea victoriei în Ucraina în timp ce pregătesc 200.000 de oameni în nord-vestul țării pentru o confruntare cu NATO este dilema cu care se confruntă Rusia, potrivit unui studiu al Institutului Francez de Relații Internaționale (Ifri) cu privire la puterea armatei ruse după doi ani și jumătate de război în Ucraina. „Operațiunea militară specială” a început pe 24 februarie 2022, bazându-se pe aproximativ 360.000 de oameni din armată, trupe aeropurtate și infanterie navală.
Astăzi, această cifră a crescut de patru ori. „Prognozele actuale prevăd o creștere a personalului militar rus cu aproximativ 350.000 de oameni, pentru a ajunge la un total de 1,5 milioane de soldați și ofițeri”, continuă studiul. Dar, în contextul actual, „acest obiectiv nu poate fi atins fără un nou val de mobilizare masivă”.
Pe 31 mai 2024, Ministerul britanic al Apărării a dezvăluit că numărul total de soldați ruși uciși și răniți de la începutul războiului a fost de 500.000. „În special, media zilnică a soldaților ruși uciși și răniți a crescut la 1.260 pe zi în luna mai 2024 și la 1.187 în august 2024”. Cu între 20.000 și 22 000 de ofițeri pierduți, în prezent există un deficit între 2.000 și 2.500 de ofițeri.
Cei 30.000 de soldați uciși sau răniți în medie pe lună în 2024 reprezintă afluxul de soldați contractați sau voluntari care se alătură rândurilor diferitelor forțe terestre ruse. Nu este neobișnuit ca antrenamentul de luptă al unui recrut să dureze cel mult patru până la cinci zile. Pe de altă parte, „forțele strategice de rachete, forțele navale strategice, forțele spațiale și trupele cibernetice ale armatei ruse au fost aproape neafectate de conflictul din Ucraina”, amintește studiul.
Dar ar avea Rusia mijloacele pentru o nouă mobilizare? Pentru a evita o reacție negativă din partea populației, puterea rusă ia toate măsurile pentru a recruta. Salariul se ridică acum la 200.000 de ruble (2.000 de dolari), la care trebuie adăugate bonusurile de recrutare, care variază în funcție de oblast, și anularea datoriilor fiecărui recrut. În cazul morții soldatului, moștenitorii săi primesc aproximativ 5 milioane de ruble (47.000 de dolari).
Dar asta nu pare să fie suficient. Aproape 10.000 de soldați nord-coreeni s-au alăturat regiunii Kursk, în timp ce militanți yemeniți ar urma să ajungă pe front și sute de srilankezi au dispărut în Rusia după ce au răspuns la ofertele de muncă. De asemenea, cifrele de recrutare ar trebui privite cu anumite rezerve, deoarece există o „cultură a înșelăciunii" în rândul comandanților. „Cu toate acestea, posibilitatea unui nou val de 'mobilizare parțială' începe să se contureze”, notează studiul Ifri. În septembrie 2024, Putin a emis un decret care crește puterea autorizată a forțelor armate ruse la 1,5 milioane de oameni, adică cu aproximativ 180.000 în plus, până pe 1 decembrie 2024”.
În ceea ce privește echipamentul, bilanțul este la fel de dureros. „Până la sfârșitul lunii august 2024, armata rusă a pierdut aproape toate tancurile de luptă pe care le avea la începutul războiului, aproximativ 70% din vehiculele de luptă ale infanteriei, 20% din vehiculele blindate și peste 35% din MLRS (Sisteme de lansare de rachete multiple sau lansatoare de rachete multiple)”.
Majoritatea vehiculelor nu sunt noi, dar sunt luate din stocuri uriașe din Războiul Rece și modernizate. „Până în 2026, [Rusia] va fi epuizat majoritatea stocurilor disponibile”. „În aceste condiții, este probabil ca Moscova să caute o descoperire în războiul din Ucraina, considerând că are o 'fereastră de oportunitate' de aproximativ un an pentru a impune Ucrainei și aliaților săi cererile Rusiei pentru o soluționare politică a conflictului”, conchide studiul.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii