ora 13:30 Cel mai recent studiu Eurobarometru a scos la iveala un nivel mare al ignorantei printre europeni in privinta noului tratat. Procesul de ratificare fiind un subiect fierbinte, UE are nevoie urgenta sa informeze publicul.

Procesul de ratificare a Constitutiei, asteptat sa se incheie pana in octombrie 2006, intra intr-o faza fierbinte. Primul dintre cele zece referendumuri (care acum par sigure) va avea loc in Spania, pe 20 februarie.

Votul spaniol este probabil sa fie urmat de referendum in Portugalia, Olanda, Franta, Luxemburg, Polonia si Danemarca in 2005. Tari precum Austria, Germania, Estonia, Grecia, Italia (aici a fost deja obtinuta aprobarea camerei inferioare), Letonia, Malta, Slovacia, Slovenia si Suedia sunt asteptate sa ratifice tratatul in parlament pana la sfarsitul lui 2005.

======
Parlamentul European aproba proiectul Constitutiei
======
Important in 2005 in UE
======
Ungaria ratifica constitutia UE
======
13.12.2004
Cel mai nou Eurobarometru este surprinzator de pozitiv
======
Votul anti-Constitutie ar putea duce la "destramarea Europei"
======
De ce avem nevoie de o Constitutie Europeana?
======
Si Romania semneaza Constitutia Europeana
======
Instrument de informare despre Constitutia Europeana
======
Prof. Ziller: Noua Constitutie e Logan-ul fata de vechea Dacia
======

Doua tari, Lituania si Ungaria, au ratificat tratatul in parlamentele lor in 2004.

Cel mai nou Eurobarometru a relevat ca o treime din cetatenii UE nu stiu ca noua Constitutie exista si mai mult de jumatate (56%) au marturisit ca stiu putine despre continutul ei. Daca analizam raspunsurile pe grupe de populatie, mai multe femei decat barbati nu au auzit de Constitutie (38% fata de 27%). In mod surprinzator, grupul de varsta care este in mod obisnuit cel mai receptiv (15-24 ani) este cel mai putin constient de Constitutie, 43% spunand ca n-au auzit de ea. Cel mai "in tema" grup este cel cuprins intre 40 si 54 de ani.

Mai putin surprinzatoare este descoperirea ca cei care si-au terminat educatia mai devreme sunt cei mai putini constienti de existenta Tratatului. Studiul Eurobarometru a descoperit niveluri scazute de cunoastere a continutului Constitutiei in Spania, unde va fi tinut primul referendum, Portugalia, Irlanda si Marae Britanie. In ansamblu, 49% din europeni au spus ca sunt in favoarea Tratatului, in timp ce 16% au spus ca se opun acestuia. Ingrijorator este faptul ca restul nu au putut sa-si exprime o preferinta.

In general, Marea Britanie a fost singura tara unde numarul repondentilor care se opun Constitutiei este mai mare decat al celor care sunt "pentru" (30% vs. 20%). Dintre cei care s-au declarat in favoarea Constitutiei, 38% au spus ca este "esentiala pentru a continua constructia europeana", acesta fiind principalul lor motiv pentru sustinerea actului. Dintre cei care se opun, majoritatea repondentilor (37%) au citat "pierderea suveranitatii nationale" ca principal punct de ingrijorare. Studiul sugereaza o participare la vot de 36% in Spania. Sursele de informare cele mai de incredere in domeniul Constitutiei sunt guvernele nationale (22%), jurnalistii (16%), Parlamentul European (15%) si Comisia 11%).

Prin analiza datelor Eurobarometrului se poate stabili o legatura intre nivelul de cunoastere a textului si nivelul de sprijin pentru Constitutie: "cu cat oamenii cunosc mai bine textul, cu atat mai mult sunt in favoarea lui", concluzioneaza analiza. "Procesul de ratificare a Constitutiei va avea succes numai daca guvernele si alti actori relevanti se mobilizeaza pentru a furniza informatii cetatenilor, pentru a asigura o dezbatere cu adevarat informata," a comentat vicepresedintele Comisiei, Margot Wallstrom.

Primul referendum va avea loc in Spania pe 20 februarie.

Linkuri:

Uniunea Europeana:


Eurobarometer: The Future Constitutional Treaty - First results (January 2005)
Eurobarometer: Tables
Eurobarometer: Eurobarometer on Constitution: a positive attitude, but a lack of information

Actori UE:

CEPS: What Prospects for the European Constitutional Treaty? - Monitoring the Ratification Debates (Sebastian Kurpas, Marco Incerti and Justus Schonlau) (January 2005)