În timp ce războiul din Ucraina continuă, Bosnia și Herțegovina devine noua țintă a Rusiei. Putin testează fragilitatea Europei, dar aceasta trebuie să-i demonteze jocul și să-i expună slăbiciunea, scrie „The Telegraph” (Marea Britanie).

Milorad Dodik, conducătorul sârbilor bosniaci, pare a fi dispus să-i facă jocul Moscovei și a amenințat cu secesiunea Republicii Srpska. El a fost condamnat luna trecută de o instanță bosniacă la un an de închisoare și restricții politice pe șase ani pentru activități separatiste și sfidarea dispozițiilor unui trimis internațional pentru pace.

Marco Rubio, secretarul american de stat, a condamnat și el faptele lui Dodik. UE tocmai și-a suplimentat trupele de menținere a păcii din Bosnia, iar Mark Rutte, secretarul general al NATO, a promis un sprijin „neclintit” pentru integritatea teritorială a Bosniei.

Putin și interpușii lui trag în direcția opusă. Sentința instanței a atras critici din partea Rusiei și Serbiei. Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, a zburat în Republica Srpska pentru a deplânge acolo sentința drept „rușinoasă, ilegală și antidemocratică”.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a calificat condamnarea lui Dodik drept „manevră cu motivație pur politică”. MAE rus a anunțat că Moscova încearcă „să neutralizeze amenințările la adresa dialogului, păcii și stabilității interetnice” în Balcani.

Aspirațiile secesioniste ale lui Dodik sunt încurajate de Aleksandr Dugin, filozof rus ultranaționalist și apologet al lui Putin. Organul de propagandă rus RT a acuzat imediat Londra că a trimis un avion de spionaj în Bosnia.

Intervenția retorică a Rusiei susținută de Serbia indică faptul că Putin a sesizat o ocazie de a profita de tensiunile etnice pentru a-și spori influența în Balcani.

Putin socotește probabil că Occidentul vrea să evite noi violențe, mai ales că are probleme cu menținerea sprijinului pentru Kiev. Prin amestecul său în Bosnia Vučić își întărește mâna acasă - mai ales că în weekend sute de mii de sârbi au protestat contra guvernului pe străzile Belgradului.

Dodik s-a întâlnit cu Putin de numeroase ori în ultimii ani pentru a-și consolida parteneriatul. În 2024 s-au văzut la Kazan, unde Dodik a asigurat că lucrează pentru a împiedica participarea Bosniei la sancțiunile contra Moscovei.

Mandatul și abilitățile forței UE din Bosnia sunt limitate. Putin, Dodik și Vučić par a crede că ea nu constituie o piedică în calea planurilor lor.

Răspunsul Europei e complicat de retragerea Washingtonului de pe continent. Dar, în ciuda acestor dificultăți, adevărul e că puterea internă a lui Dodik e șubredă, Vučić se confruntă cu proteste de masă, iar Putin e ocupat cu Ucraina. E un moment în care UE și Regatul Unit pot obține o victorie rapidă și pot demonstra „cine e șeful în casă”.

Pentru a-i opri pe Putin și Dodik, UE și Londra trebuie să creeze o coaliție a voluntarilor în Balcanii Occidentali, să-și întărească prezența militară acolo și să trimită echipe operative pentru contracararea propagandei ruse.

Dacă Europa nu va veni cu un răspuns adecvat, Balcanii Occidentali pot ajunge iar la conflict. Dar Occidentul are capacitatea de a opri întreaga chestiune chiar acum - nu ne trebuie decât voință.

Sursa: Rador Radio România