Bruxellesul a transmis mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente ale PNRR, de la infrastructură până la educație, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro.

Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte.

Documentul a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene.

Potrivit unor surse citate de HotNews.ro apropiate discuțiilor, aceasta este o evaluare de etapă, experții europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare și trimitere de clarificari.

Procedura nu este una specială, Ministerul Investițiilor Proiectelor Europene organizând întâlniri între reprezentanții Comisiei și ai ministerelor, iar aceștia din urmă sunt responsabili cu transmiterea clarificărilor, au precizat aceleași surse.

Astfel de sesiuni de evaluare se fac cu toate statele aplicante, Comisia cerând frecvent clarificări și procedând la negociere în privința costurilor.

Detalii, pe HotNews.ro.

Digi24.ro a consultat o parte din observațiile transmise Guvernului de Comisia Europeană. Spre exemplu, potrivit documentelor, Comisia Europeană remarcă faptul că pentru Fondul de capital de risc pentru IMM-uri costul trainingului pentru o singură persoană este de 133.000 de euro. „Pare cam excesiv”, concluzionează Comisia.

Alte observații transmise de Comisia Europeană Guvernului:

- România Educată - Guvernului i se reproșează că nu a trimis cifre pentru fiecare investiție, ci investiții puse la grămadă. Comisia Europeană cere o detaliere clară;

- Reducerea abandonului școlar - nu sunt date clare despre costul investițiilor. Tabelul costurilor conține doar informații despre traininguri, dar nu și despre asistența tehnică, evaluarea și monitorizarea componentei, care reprezintă un sfert din totalul costurilor;

- Cercetare, dezvoltare și inovare - nu sunt transmise informații suficiente;

- Schema de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului - informațiile despre instrumentele financiare nu sunt dezvoltate suficient pentru a face o analiză a costurilor;

- Fondul pentru Tranziția verde și Agenda digitală - justificarea costurilor este insuficientă sau lipsește.

+++

Ulterior, premierul Florin Cîțu a scris pe pagina lui de Facebook: "Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis".

Ministrul Cristian Ghinea spune și el că, dacă PNRR nu va fi aprobat, își dă demisia. 

"Dar, ca să scăpăm de emoții, fac o propunere lui Marcel Ciolacu. Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu: Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD. Termen: 30 septembrie 2021. Te ține?", a scris Ghinea tot pe Facebook.

La scurt timp, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a scris tot pe Facebook faptul că ministrul Ghinea "n-a convins pe nimeni cu inteligența sa, dar i-a zăpăcit pe toți cu tâmpeniile sale".

"Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai ești în Guvernul României?! Când toată lumea îți spune că ești un dezastru național, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?!

Cristian, Comisia Europeană a avut timp - în doar 4 ZILE! - să-ți citească PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. FĂRĂ SĂ-L CITEȘTI! Au citit și s-au crucit!

Cristian, nu ți-a fost rușine să ieși la televizor, acum două zile, și să minți nonșalant că totul e ok, deși știai foarte bine ce observații devastatoare ai primit de la Comisia Europeană??!

Cristian, TU ești un dezastru! ZERO! Cum să îți spun în ”penerereză” ca să înțelegi și tu: PLEACĂ ACASĂ!!!!

PS: Dacă parlamentarii PNL și UDMR nu votează moțiunea simplă pe care am depus-o împotriva lui Ghinea, atunci vor răspunde în solidar cu acest ministru ZERO care și-a dorit ca miliardele din PNRR să se ducă la firmele de consultanță și clienții săi politici!!!!", a scris Ciolacu.

Reacției Comisiei Europene:

Pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia Europeană se află în contact permanent cu toate statele membre, inclusiv cu România, cu privire la conținutul planurilor lor de redresare și reziliență.

Aceste schimburi sunt o parte cu totul normală și preconizată a procedurii de evaluare, astfel cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență.

România a solicitat o prelungire a perioadei de evaluare, iar Comisia a acceptat.