Deși se așteaptă ca statele membre ale UE să promită sprijin militar continuu Ucrainei la summitul extraordinar de joi, obstacolele în calea unei viitoare scheme de finanțare rămân.

Summitul de săptămâna aceasta a fost convocat pentru a face un nou efort pentru a ajunge la un acord privind un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani, pe care Ungaria l-a blocat la summitul din decembrie.

Liderii UE își vor reafirma hotărârea de a continua să ofere "sprijin militar oportun, previzibil și durabil" Ucrainei, potrivit proiectului de concluzii ale reuniunii, consultat de Euractiv.

"Consiliul European reiterează, de asemenea, necesitatea urgentă de a accelera livrarea de muniție și rachete", se mai arată în draft.

La începutul acestei luni, cancelarul german Olaf Scholz a cerut celorlalte state membre UE să furnizeze mai mult ajutor militar Ucrainei.

Totodată, miniștrii europeni ai apărării au miercuri o primă discuție informală asupra documentelor pregătite de serviciul diplomatic al blocului (SEAE), înainte de întâlnirea liderilor europeni de joi.

În același timp, draftul concluziilor summitului lasă deschisă chestiunea investirii a încă cinci miliarde de euro destinați Ucrainei prin intermediul Facilității europene pentru pace (EPF), care a fost folosită pentru a rambursa donațiile de arme către Kiev.

Angajamentul de finanțare face parte dintr-un angajament pe termen lung, pe care Ucraina îl consideră o asigurare de securitate, deoarece ar ajuta Kievul să planifice și să gestioneze deficitele în sprijinul militar.

Statele membre ale UE discută în contradictoriu de luni de zile cu privire la viitorul acestui fond în ajutorul militar acordat Ucrainei, Germania sugerând că acum accentul ar trebui să se concentreze pe ajutorul bilateral din partea statelor membre.

Decizia de a angaja încă cinci miliarde de euro este inclusă în proiectul concluziilor între paranteze drepte, indicând că este încă o chestiune de discuție.

Serviciul diplomatic al UE (SEAE) a depus un nou draft de propunere, consultat de Euractiv, privind regulile revizuite pentru fondul special de asistență militară acordată Ucrainei, pe care miniștrii apărării din UE urmează să îl discute miercuri în mod informal.

Pe măsură ce stocurile militare europene scad, banii fondului vor fi folosiți pentru a procura ajutoare militare noi, mai degrabă decât donații. State membre precum Franța și Germania au susținut că regulile de rambursare trebuie să se schimbe.

Din acest motiv, ei refuză să dea undă verde suplimentarea fondului de cinci miliarde de euro, au declarat pentru Euractiv trei persoane apropiate discuțiilor, până când vor fi convenite noi reguli.

În timp ce rambursările în cadrul fondului se fac în prezent pe livrări efective, Berlinul ar dori să vadă un sistem bazat pe angajamente.

Parisul face eforturi pentru a-i convinge pe europeni că banii ar trebui să fie acordați doar în cadrul unui angajament militar comun, o cerere de care serviciul diplomatic al UE a ținut cont.

Franța a spus că va avea nevoie de mai mult timp pentru a îmbunătăți propunerea înainte de aprobarea finală, iar summitul UE de joi este prea curând, a declarat o sursă informată.

"Pentru moment, ceea ce facem este să lucrăm la dezvoltarea parametrilor Facilității europene pentru pace, iar chestiunea bugetară va veni mai târziu”, a spus o sursă de la Elysée.

"Ideea este ca [liderii UE] să deschidă dezbaterea, iar Consiliul ar trebui să fie mandatat să încerce să lucreze pentru a obține un rezultat – probabil la următorul Consiliu European – care să ne permită apoi să abordăm problema bugetară”, au adăugat ei.

Nici ministrul apărării francez, nici ministrul german al apărării nu vor participa cel mai probabil la întâlnirea informală de miercuri de la Bruxelles.