Occidentul are nevoie de o reevaluare rapidă pe măsură ce Rusia avansează încet
Cu forțele ruse continuând să înainteze în Ucraina, Occidentul are nevoie de o nouă abordare pentru a-și ajuta aliatul aflat în dificultate, scrie Nico Lange în revista online a CEPA, abordând subiecte critice legate de politica externă în Europa.
Sunt vești proaste, dar nu catastrofale, pentru Ucraina de pe frontul estic. După mai mult de doi ani și jumătate și mai multe atacuri majore eșuate, Rusia face progrese semnificative în apropierea orașului Vuhledar pentru prima dată. Orașul se află pe „balama” între frontul estic și frontul sudic.
Pierderile iminente ale acestuia agravează situația în sudul Donbasului și îi privează pe ucraineni de oportunitatea de a perturba logisticile rusești pe ruta terestră către sudul Ucrainei ocupate. Importanța logistică a Crimeei scade ca urmare.
Deși situația din apropierea Kupiansk-ului și Vuhledar-ului se dezvoltă negativ pentru Ucraina, Rusia nu reușește să își atingă obiectivele stabilite — recapturarea regiunii Kursk până pe 1 octombrie și ocuparea întregilor regiuni Luhansk și Donetsk până la sfârșitul anului 2024.
Și suferă pierderi foarte mari, de 800-1.000 de soldați pe zi, deși recrutează în jur de 1.000 de soldați pe zi, plătind salarii astronomic de mari. Bărbații ruși sunt adesea presați de familiile lor să se prezinte la front pentru a obține aceste sume mari, chiar dacă acest lucru vine cu costul vieții și al integrității fizice. De asemenea, au pierdut mult mai mult de 600 de vehicule blindate doar în timpul asalturilor inițiale.
Progrese majore rusești pe front, operațiuni la scară largă ale forțelor armate ruse sau o prăbușire a frontului ucrainean nu sunt de așteptat în viitorul apropiat. Rusia va continua distrugerea lentă a pozițiilor inamice, folosind bombe cu rază lungă de acțiune și foc de artilerie urmate de atacuri de infanterie, deși (din nou) cu pierderi grele.
De ce are nevoie Ucraiana?
Ucraina are nevoie de arme de precizie cu rază lungă și bombe cu glide fără restricții privind utilizarea acestora. Atacurile reușite asupra unor depozite mari de arme rusești, adânc în interiorul țării, pe 18 și 21 septembrie, demonstrează potențialul de a slăbi abilitățile ofensive ale Rusiei.
Ucraina are nevoie de investiții în industria de apărare ucraineană. 25% din toată asistența militară ar trebui folosită pentru achiziții direct în interior — pentru tot ce ține de obuziere, muniție, drone și vehicule.
Ucraina are nevoie de întreținere și reparații mai aproape de front, de deschiderea planurilor de construcție și de capacitatea de a fabrica singură piese de schimb și de a le schimba direct la fața locului.
Are nevoie de sisteme de apărare aeriană mai moderne, cu multe muniții și soluții de apărare împotriva dronelor ieftine. Sprijinul pentru apărarea aeriană în vestul Ucrainei din teritoriul NATO este posibil și necesar.
Ce poate face Occidentul?
Partenerii Ucrainei ar trebui să definească în sfârșit consecințe clare pentru Rusia dacă aceasta continuă să terorizeze piețele, locuințele civile și infrastructura cu bombe cu glide, rachete și foc de artilerie.
Occidentul ar trebui să își definească în sfârșit obiectivele în război. Scopurile ar trebui să fie utilizarea forței militare pentru a împinge Rusia rapid la masa negocierilor și înapoi la pace, pentru a permite dezvoltarea euro-atlantică în Ucraina și pentru a descuraja atacurile rusești viitoare.
De asemenea, ezitarea și lentoarea partenerilor Ucrainei pun potențial războiul pe o cale către ani de distrugere treptată a Ucrainei, începând din est. Strategia actuală a Occidentului este cea mai îndelungată și costisitoare imaginabilă.
Politicienii nu ar trebui să cedeze iluziei că a face pe plac populistilor păcii și purtătorilor de cuvânt ai Kremlinului va aduce conflictul mai aproape de o soluție. Acest lucru nu va face decât să îl încurajeze pe Putin să continue războiul și să formuleze noi cereri.
Situația pentru Ucraina este dificilă, dar ar putea fi schimbată de parteneri puternici cu resurse gestionabile. Dacă SUA și principalele state europene ar vorbi și ar acționa ca Mette Frederiksen, Petr Pavel, Kaja Kallas sau Gabrielius Landsbergis, un sfârșit al războiului ar putea fi atins rapid.
de AT 11 Oct 2024 09:34