Odobescu,despre aderarea deplină la Schengen:Lucrăm cu MAI în pregătirea reuniunii din 22 noiembrie
Perspectivele admiterii în Schengen cu granițele terestre sunt "pozitive", a declarat luni șefa diplomației române, Luminița Odobescu.
Subiectul aderării României la Schengen și cu frontierele terestre s-a regăsit "constant" în dialogul nostru bilateral și în plan european, "lucrăm împreună cu MAI, suntem în contact permanent nu numai cu colegii din Austria dar și cu Comisia Europeană și cu președinția ungară și cu alte state membre, considerăm că discuțiile evoluează pozitiv", a declarat Luminița Odobescu, într-o conferință de presă.
"Suntem optimiști, dar lucrăm în continuare în această direcție și pot să spun că perspectivele sunt pozitive și datorită pregătirii României, nu numai în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor de aderare, lucru care e cunoscut deja, ci și ceea ce ce am făcut în materie de protecție a frontierelor externe ale UE, a dialogului constant cu celelalte state și a contribuției noastre la asigurarea securității frontierelor externe", a mai spus ministra de Externe, răspunzând unei întrebări.
Luminița Odobescu a subliniat că rezultatele ultimelor luni în "reducerea considerabilă și în anumite cazuri chiar eliminarea migrației ilegale din regiunea noastră se datorează și eforturilor considerabile ale României, alături de partenerii externi".
MAE și MAI lucrează în pregătirea reuniunii importante din 22 noiembrie, când vor fi stabilite detaliile.
Miniștrii de Interne din România, Bulgaria, Ungaria și Austria se vor întâlni pe 22 noiembrie 2024, la Budapesta, pentru discuții preliminare legate de intrarea României și Bulgariei în Schengen și cu granițele terestre.
Ciolacu a precizat că o decizie s-ar putea lua la Consiliul JAI din decembrie, iar aderarea să aibă loc în martie 2025.
Întrebată dacă sunt șanse să intrăm anul acesta în Schengen, Luminița Odobescu a subliniat că "semnalele sunt pozitive, dar nu aș vrea ca să anticipez aceste discuții de la Budapesta".
Întrebată dacă situația politică din Bulgaria ar putea să pună probleme, întrucât cele două țări sunt "la pachet", Odobescu a negat.
Totodată, ea a spus că e "încurajator faptul că noul comisar european pentru migrație (austriacul Magnus Brunner) și-a pus ca obiectiv în mandatul său finalizarea acestui proces".
Tot luni, la o reuniune de lucru cu șefii de misiune ai statelor membre UE acreditați la București, ministra afacerilor externe a evidențiat importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Spațiul Schengen.
În acest sens, ea a punctat "implicarea pro-activă a României în implementarea soluțiilor agreate la nivel UE pentru gestionarea eficientă a migrației, precum și pentru asigurarea securității frontierelor externe ale Uniunii", potrivit unui comunicat MAE.
Comentarii