Luminița Odobescu a discutat luni la telefon cu vice-prim-ministra pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, discuțiile concentrându-se pe agenda europeană a Ucrainei, în contextul pregătirii Consiliului European.

Cele două au avut un schimb de opinii privind reformele recente adoptate de Ucraina pentru a răspunde tuturor recomandărilor Comisiei Europene.

În acest context, cei doi înlați oficiali au subliniat importanța unui calendar clar și predictibil pentru procesul de integrare europeană al Ucrainei și Republicii Moldova, potrivit unui comunicat MAE.

Luminița Odobescu a reiterat sprijinul consecvent al României pentru Ucraina și poporul ucrainean, evidențiind "abordarea constructivă și transparentă în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană al Ucrainei și Republicii Moldova".

De asemenea, șefa diplomației române a apreciat eforturile depuse de autoritățile ucrainene în adoptarea reformelor, în contextul deosebit de dificil generat de războiul de agresiune al Federației Ruse.

Odobescu și-a exprimat încrederea într-o implementare eficientă și sustenabilă a acestora, inclusiv în perspectiva asigurării respectării depline a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina.

Viceprim-ministra pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei Olha Stefanishyna a prezentat cele mai recente evoluții privind reformele adoptate în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina.

Ea a adresat "mulțumiri României pentru poziția de deschidere și sprijin consecvent pentru Ucraina, atât în plan bilateral, cât și în contextul agendei europene", informează MAE.