Cancelarul german, foarte așteptat de eurodeputații reuniți la Strasbourg privind viziunea sa despre Europa, pledează pentru o extindere a votului cu majoritate calificată și o o înmulțire a acordurilor comerciale cu țările în dezvoltare.

La opt luni după discursul privind Uniunea Europeană de la universitatea de la Praga, Olaf Scholz a vorbit din nou marți despre viitorul Uniunii, în fața eurodeputaților reuniți la Strasbourg.

Discursul lui era cu atât mai așteptat cu cât Berlinul și-a iritat mult partenerii europeni în ultimele luni, notează Les Echos.

Pe 9 mai, Ziua Europei, el s-a mulțumit totuși să reafirme marile principii consensuale.

"Am fi putut spera la un text mai îndrăzneț, cu propuneri mai precise", notează Johannes Lindner, co-director al Centrului Jacques Delors.

Distanțare de Macron

Olaf Scholz a profitat de ocazie ca să se distanțeze de Emmanuel Macron pe mai multe dosare, fără a menționa o singură dată Franța.

"Nu este ceva nou, deoarece deja la Praga, această omitere a Hexagonului a fost remarcată", analizează Eric Maurice, de la Fundația Robert Schuman.

În perspectiva creării unei UE "geopolitice", cancelarul s-a poziționat clar pentru o extindere cu țările din Balcani, Ucraina, Moldova și "pe termen lung", Georgia. Potrivit lui nu e vorba de "altruism", ci de "a garanta pacea în Europa după ruptura pe care a marcat-o invadarea Ucrainei de către Rusia". 

Reforma guvernării 

Șeful guvernului german a menționat dificultățile persistente între Serbia și Kosovo, dar nu a vorbit despre altele.

Recentul aflux de cereale ucrainene în Europa centrală a arătat de exemplu limitele solidarității mai multor guverne.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a primit-o pe Ursula von der Leyen la Kiev a denunțat "măsurile lor protecționiste stricte, chiar crude" a căror "suprimare cât mai repede posibil" a cerut-o.

Aderarea Ucrainei, importantă demografic și superputere agricolă, ar schimba fața UE. De unde necesitatea de a reforma guvernarea Uniunii. Olaf Scholz a pledat din nou pentru o extindere a votului cu majoritate calificată la domeniile politică externă și fiscalitate, dar din nou fără a intra în detalii. 

Lipsă de claritate

Manfred Weber, președintele grupului PPE în Parlament, a comentat sever neclaritatea spuselor sale, estimând că "Europa are nevoie de o orientare venită de la Berlin".

După interviul din Les Echos al lui Emmanuel Macron care, revenit din China, la începutul lui aprilie, se distanța de Washington, cancelarul amintește acum că "Statele Unite rămân aliatul cel mai important al Europei".

În legătură cu China, esențială pentru industria exportatoare germană, șeful guvernului cere un "de-risking [sic] inteligent", nu o decuplare. 

Sursa: RADOR